H νεαρή γυναίκα καμικάζι, οι μειονότητες και ο Πούτιν
- 24/10/2013, 11:26
- SHARE
Η αιματηρή βομβιστική επίθεση με δράστη μια 30χρονη γυναίκα, άνοιξε πάλι τη συζήτηση στη Ρωσία για τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό.
Η 30χρονη Νάιντα Ασιγιάλοβα, γνωστή και ως «Αματουραχμάν» ανατινάχθηκε σε λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ της κεντρικής Ρωσίας την περασμένη Δευτέρα, παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον έξι επιβάτες και προκαλώντας τον τραυματισμός 37 άλλων. Οι αρχές και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Νάιντα κατάγεται από την ταραγμένη πρώην σοβιετική δημοκρατία του Νταγκεστάν, ανήκει στο ακραίο Ισλάμ και στρατολόγησε και τον σύζυγό της, Ντμιτρι Σοκολοφ, ο οποίος έχει ενταχθεί πλέον στις τάξεις των ενόπλων εξτρεμιστών.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Νταγκεστάν, το ζευγάρι και άλλοι δυο ένοπλοι, ο Ρουσλάν Καζανμπίγιεφ και ο Κουρμπάν Ομάροφ- και οι δυο 25 ετών- συνωμότησαν για να οργανώσουν βομβιστική επίθεση στη Μόσχα. Ωστόσο για κάποιο λόγο, η Νάϊντα πυροδότησε τα εκρηκτικά στο Βόλγκογκραντ, «μόλις μπήκε στο λεωφορείο» που είχε κατεύθυνση τα προάστια της πόλης. Πιθανώς από λάθος, εικάζουν οι αρχές, η επίθεση να εκδηλώθηκε 900 χιλιόμετρα από τον πραγματικό της στόχο και σχεδόν 700χλμ από τον Βόρειο Καύκασο, κοντά στο θέρετρο του Σότσι, όπου οργανώνονται σε λιγότερο από 4 μήνες, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η Ασιγιάλοβα κι ο Σοκόλοφ φαίνεται ότι γνωρίστηκαν στην Μόσχα και αργότερα έφυγαν μαζί από την πρωτεύουσα για το Νταγκεστάν. Ο 21χρονος άνδρας, γνωστός και με το παρατσούκλι «Αμπντούλ Τζαμπάρ», που έμενε σε προάστιο της Μόσχας, δηλώθηκε από τους οικείους του αγνοούμενος στην αστυνομία τον Ιούλιο του 2012, όταν δεν επέστρεψε στο σπίτι από μάθημα αραβικής γλώσσας που παρακολουθούσε σε ένα από τα τεμένη της πρωτεύουσας.
Ρωσία: Μέλος του συγκροτήματος Pussy Riot φοβάται για τη ζωή της
Σήμερα καταζητείται από τις αρχές στο Νταγκεστάν για τη συμμετοχή του σε δυο βομβιστικές επιθέσεις, με 29 τραυματίες. Παρά τις προσπάθειες και των δημοσιογράφων λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ζευγάρι και κυρίως για την νεαρή γυναίκα. Λέγεται για παράδειγμα ότι η Ασιγιάλοβα πάσχει από σοβαρή ασθένεια και είναι υποχρεωμένη να παίρνει ηρεμιστικά και παυσίπονα κι ότι είχε διοργανωθεί μάλιστα στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, έρανος για την θεραπεία της. Η Ασιγιάλοβα – ανέφερε το Russia Today- άλλαζε συνεχώς τόπο διαμονής. Φημολογείται ότι έμεινε για ένα διάστημα στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν και άλλες πόλεις της δημοκρατίας όπου συναντούσε χήρες και συζύγους ενόπλων. Και λόγω της αυστηρής της δέσμευσης στις επιταγές του ακραίου Ισλάμ, ήταν πολύ δημοφιλής και είχε πρόσβαση στα ποσά που συγκεντρώνονταν στις λεγόμενες Jamias, δηλαδή τις συγκεντρώσεις μουσουλμάνων, όπου οι πιστοί παρακολουθούν κηρύγματα για το Ισλάμ.
Από την άλλη, σύμφωνα με το κρατικό Russia 24, η οικογένεια, οι φίλοι και οι γείτονες της Ασιγιάλοβα, στο χωριό του Νταγκεστάν όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, δεν την είχαν δει την τελευταία δεκαετία. Η μητέρα της, που εργάζεται στο τοπικό ταχυδρομείο, υποστήριξε ότι δεν της έχει μιλήσει καν επί επτά χρόνια.
Παρότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, η Πράβντα υποστηρίζει ότι ιθύνων νους πίσω από την έκρηξη στο Βόλγκογκραντ είναι ο 29χρονος Αρσανάλι Καμπουλάτ, επικεφαλής τρομοκρατικής ομάδας στο Νταγκεστάν, που ανέλαβε ηγετικό ρόλο πριν από έξι μήνες κι έχει στο ενεργητικό του άλλη μια επίθεση.
Πάντως η πρακτική, λένε αναλυτές στην Ρωσία, ταιριάζει με τον τρόπο δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου», που έχει την βάση της στην περιοχή της νότιας Ρωσίας και σχετίζεται με την Αλ Κάϊντα. Σύμφωνα με τον Αρτούρ Ατάεφ του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον Βόρειο Καύκασο ανάγκασαν πολλές αποσχιστικές οργανώσεις να τραπούν σε φυγή και να κρυφτούν. Και δεν πρόκεται για μεγάλες ομάδες των 400-500 ατόμων, όπως στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά για τρία έως τέσσερα άτομα. Ο Ατάεφ εκτιμά ότι στο θέμα της τρομοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη ουσιαστικές αλλαγές. Ενώ μέχρι τώρα οι αρχές είχαν να αντιμετωπίσουν «εθνική τρομοκρατία» από αποσχιστικά κινήματα στους κόλπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λέει, τώρα πρέπει να διαχειριστούν το κύμα «θρησκευτικής τρομοκρατίας» από αντάρτες.
Διαβάστε ακόμη: O βετεράνος της αλ Κάιντα στα χέρια των ΗΠΑ
Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχει κλιμακωθεί η ένταση με τις μειονότητες των μουσουλμάνων σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης να προτείνει τον Αύγουστο την ίδρυση ενός δικτύου κέντρων μετανάστευσης που θα “φιλοξενούν” ξένους προς απέλαση.
Χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε «ξένους αντιπάλους» του ότι χρησιμοποιούν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές για να αποδυναμώσουν την Ρωσία και έκανε έκκληση στους μουσουλμάνους κληρικούς να βοηθήσουν ώστε να μειωθούν οι εντάσεις.
Τα σχόλια, που ήταν τα πρώτα μετά τις ταραχές μεταξύ μουσουλμάνων μεταναστών τον περασμένο μήνα στη Μόσχα, είναι ενδεικτικές της ανησυχίας του Κρεμλίνου για τις εθνικιστικές και θρησκευτικές διαμάχες, που μπορεί να απειλήσουν την ενότητα της χώρας.
«Μερικές πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το Ισλάμ και τα εξτρεμιστικά ρεύματα στους κόλπους του», είπε ο Πούτιν, «και προκαλούν συγκρούσεις σε ρωσικό έδαφος, που μπορούν να συντονιστούν από το εξωτερικό. Οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ κλιμακώνονται και κάποιος τζογάρει σε αυτό ρίχνοντας λάδι στη φωτιά».
Τα 20 εκατομμύρια των μουσουλμάνων που ζουν στη Ρωσία, αποτελούν περίπου το 15% του συνολικού πληθυσμού κι αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί. Η απειλή της βίας, λοιπόν, αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Πούτιν δεδομένου ότι η Ρωσία ετοιμάζεται όχι μόνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς τον Φεβρουάριο, αλλά και για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλου το 2018. Και το Βόλγκογκραντ είναι από τις πόλεις, που θα φιλοξενήσουν αγώνες.
Διαβάστε: Τη σημασία της καλής σχέσης Ρωσίας-Ελλάδας τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν