H Nissan «έφαγε» 14,5% τον στόχο για τις πωλήσεις του 2024 – Πως επηρεάζεται από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

H Nissan «έφαγε» 14,5% τον στόχο για τις πωλήσεις του 2024 – Πως επηρεάζεται από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
epa07829172 (FILE) - A view of the emblem of Nissan Motor Co., Ltd., displayed at the company's Global headquarters showroom in Yokohama, Kanagawa Prefecture, south of Tokyo, Japan, 25 July 2019 (issued 09 September 2019). According to media reports on 09 September 2019, Nissan Motor CEO Hiroto Saikawa decided to step down from his position. Saikawa stated he takes responsibility for scandals involving former Nissan Chairman Carlos Ghosn. He is now facing another scandal of improper overpayment and violation of the company's internal rules. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Nissan δήλωσε ότι οι πωλήσεις οχημάτων της θα ανέλθουν σε 3,44 εκατομμύρια οχήματα για το έτος.

Η Nissan Motor μείωσε κατά 14,5% τις εκτιμήσεις για τα ετήσια λειτουργικά της κέρδη την Παρασκευή, επικαλούμενη χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις οχημάτων και άλλους παράγοντες.

Η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας με βάση τον όγκο των αυτοκινήτων εκτιμά πλέον λειτουργικά κέρδη 530 δισ. γεν (3,43 δισ. δολάρια) αντί για 620 δισ. γεν για το έτος που έληξε τον Μάρτιο. Τα καθαρό κέρδος εκτιμάται τώρα σε 370 δισ. γεν αντί για 390 δισ. γεν.

Η Nissan δήλωσε ότι οι πωλήσεις οχημάτων της θα ανέλθουν σε 3,44 εκατομμύρια οχήματα για το έτος, μειώνοντας την εκτίμησή της μόλις δύο μήνες μετά από αναθεώρηση προς τα κάτω σε 3,55 εκατομμύρια μονάδες, εν μέρει λόγω των αδύναμων επιδόσεων στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μακότο Ουτσίντα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αντίκτυπος του εντεινόμενου ανταγωνισμού στην αγορά των ΗΠΑ, ο σεισμός της Πρωτοχρονιάς στη χερσόνησο Νότο της Ιαπωνίας και οι διαταραχές στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα έπληξαν τις πωλήσεις της.

Οι τριμηνιαίες επιδόσεις των πωλήσεων της Nissan επλήγησαν επίσης από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ για υβριδικά οχήματα, δήλωσε ο Ουτσίντα, μια τάση που έχει ωφελήσει ιδιαίτερα την αντίπαλη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι η Nissan έδωσε στήριξη στους προμηθευτές αφού διαπίστωσε ότι θα ήταν δύσκολο να επιτύχει τους αρχικούς στόχους πωλήσεων για ορισμένα μοντέλα στην τελευταία ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού της σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι η στήριξη αυτή δεν σχετίζεται με το Παρατηρητήριο Δίκαιου Εμπορίου της Ιαπωνίας, το οποίο κατηγόρησε τη Nissan τον περασμένο μήνα για παραβίαση του νόμου περί υπεργολάβων με την υποαμοιβή 36 προμηθευτών κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια γιεν σε μια περίοδο περίπου δύο ετών από τον Ιανουάριο του 2021.

Τα νέα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη της Nissan για το σύνολο του έτους για το οικονομικό έτος που μόλις έληξε θα είναι ακόμη 40% υψηλότερα από τα 377 δισεκατομμύρια γιεν κέρδη του προηγούμενου που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com