H SAP επενδύει σε νέους Έλληνες επιστήμονες
- 08/11/2016, 17:48
- SHARE
H SAP εγκαινιάζει το πρώτο παγκοσμίως Data Science Delivery Hub στην Ελλάδα.
Ο τομέας των Big data αποτελεί σήμερα μία από τις κυριότερες τάσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, που αναμένεται να διαμορφώσει τις εξελίξεις μέχρι το 2020.
Την τελευταία πενταετία ολοένα και περισσότερες εταιρείες δίνουν έμφαση στα social media και στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις που υλοποιούν πάνω στο κομμάτι του data science.
Το να κοιτάς σε βάθος τα δεδομένα, έτσι ώστε να είσαι σε θέση να πάρεις τις σωστές αποφάσεις, αλλά και το να τα μετασχηματίζεις σε αξία, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους, φαίνεται πως είναι πλέον το ζητούμενο για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Ερωτήματα όπως, ποια καμπάνια είναι κατάλληλη για τον κάθε πελάτη, ποιοι πελάτες είναι πιο πιθανόν να φύγουν από μια επιχείρηση, αλλά και πώς θα προσελκύσουμε νέους, απαντώνται μέσα από την ανάλυση δεδομένων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι έρευνες ανακηρύσσουν την ειδικότητα του Data analyst ως το πιο «σέξι» επάγγελμα του 21ου αιώνα!
Η SAP αφουγκράζοντας τις εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο του επιχειρείν και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τεχνολογία, προέβη στα εγκαίνια του πρώτου παγκοσμίως Data Science Delivery Hub δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κέντρο ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων με στόχο να ενθαρρύνει την καινοτομία και να επενδύσει σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες δίνοντας τους μια ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν στη χώρα τους.
Μέσα από την στρατηγική συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους παραγωγικούς φορείς και με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, το Data Science Delivery Hub της SAP έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με την πρόσληψη νέων στελεχών.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Παύλος Παναγιωτίδης, Manager, Data Science EMEA /APJ /GCN Customer Innovation and Enterprise Platform της SAP, ο οποίος ηγείται του Hub, στη σημερινή ψηφιακή εποχή, παρατηρούμε μία πρωτόγνωρου μεγέθους παραγωγή δεδομένων τα οποία όμως δεν μεταφράζονται άμεσα και σε χρήσιμη πληροφορία.
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτίδης το Data Science Delivery Hub της SAP αναλύει σε βάθος τη δομή και τα χαρακτηριστικά των BigData με στόχο να δημιουργήσει προϊόντα και τεχνολογικές λύσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά.
Επωφελούμενος από το data science θα μπορούσε να βγει ο Δημόσιος τομέας
Ο ίδιος διευκρίνισε πως τέτοιου είδους υπηρεσίες αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, που θέλουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να αναπτυχθούν υγιώς στις αγορές που δραστηριοποιούνται, ενώ όπως τόνισε, επωφελούμενος θα μπορούσε να βγει και ο Δημόσιος τομέας, καθώς από την ανάλυση δεδομένων αποδεικνύεται στην πράξη εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει κάποιος είναι αληθή και κατ’ επέκταση ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αυτό που αλλάζει στην πράξη είναι ότι πολλά από τα δεδομένα που παράγονται και αποθηκεύονται για χρόνια δεν λογίζονται απλά και μόνο ως αρχειακό υλικό, αλλά τίθενται πλέον προς αξιοποίηση. «Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς ήταν να λάβουμε πολύ καλά βιογραφικά. Πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε καλή αναλογία δυνατών βιογραφικών και μυαλών και όπως φάνηκε στην πράξη επιβεβαιωθήκαμε. Ήδη έχουν προσληφθεί τέσσερα άτομα στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει εκπαίδευση εδώ και δύο εβδομάδες, συμμετέχοντας σε δύο πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα που «τρέχουν» στις τηλεπικοινωνίες και την αεροναυπηγική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτίδης .
Η SAP δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά μυαλά
Παγκοσμίως η ομάδα απαρτίζεται από 150 άτομα συνολικά και ο στόχος είναι μέσα στο 2017 ο αριθμός τους να διπλασιαστεί. «Θέλουμε να δημιουργηθούν τοπικές ομάδες σε κάθε αγορά για να δοθεί τοπική γνώση στους υφιστάμενους πελάτες. Παρότι η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για την SΑP και χώρες όπως η Ρουμανία και η Τσεχία περισσότερο ελκυστικές φορολογικά για τη δημιουργία hubs, εντούτοις η πολυεθνική με την κίνησή της αυτή αναγνωρίζει το καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά μυαλά» τόνισε από την πλευρά του ο Country Manager της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ανδρέας Ξηρόκωστας.
Ο κ. Ξηρόκωστας πρόσθεσε πως η SAP είναι έτοιμη να προβεί σε περεταίρω επενδύσεις στη χώρα μας από τη στιγμή που δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. «Το φορολογικά καθεστώς δεν διώχνει μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ανθρώπους. Πώς να έρθει ένα στέλεχος να δουλέψει στην Ελλάδα όταν το 70% του εισοδήματός του εξαφανίζεται από τους φόρους;»
Αναφερόμενος στην εγχώρια αγορά χαρακτήρισε ελλιπή την τεχνογνωσία σε θέματα τεχνολογίας, ενώ όπως είπε, σε εξίσου χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης. «Δεν είναι δυνατόν τα Σκόπια να δαπανούμε μεγαλύτερα ποσά από εμάς σε θέματα R&D. Η καινοτομία είναι παράμετρος που αφορά την Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε».