H TΡΑΙΝΟΣΕ πληρώνει τα παλιά της αμαρτήματα
- 27/07/2016, 09:29
- SHARE
To τίμημα, η επόμενη μέρα και το μέλλον της εταιρείας.
«Η εταιρία πλήρωσε “αμαρτήματα” που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους» τονίζει ο καθηγητής, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ Φίλιππος Τσαλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενώ σε ό,τι αφορά το τίμημα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους (45 εκατ. ευρώ) το χαρακτηρίζει “πάρα πολύ χαμηλό”.
Ο κ. Τσαλίδης μιλάει για την επόμενη μέρα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους και στους πελάτες εωσότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η διοίκηση συνεχίζει το αναπτυξιακό της έργο.
«Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Μεταβίβασης Μετοχών (Shares Purchase Agreement – SPA), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων. Αμέσως μετά επίκειται ο έλεγχος της SPA από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι την υπογραφή της SPA, η σημερινή διοίκηση θα ασκεί την εκτελεστική της εξουσία όπως την ασκεί και σήμερα, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της. Μετά την υπογραφή της SPA, η διοίκηση θα έχει περιορισμένη αυτονομία στις κινήσεις της (όπως περιγράφεται στη Συμφωνίας Μεταβίβασης των Μετοχών)».
Όσον αφορά τα αναπτυξιακά σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσαλίδης τόνισε ότι «η προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, και εργαζόμαστε για την αξιολόγηση των νέων κυκλωμάτων (του προσωπικού έλξης – μηχανοδηγοί και του προσωπικού κίνησης – συνοδοί), καθώς και του νέου σύγχρονου Οργανογράμματος της εταιρείας. Όλα αυτά θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ολίγων εβδομάδων. Επίσης, τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας και, ειδικότερα, η αγορά ή το leasing τροχαίου υλικού, καθώς και η δημιουργία θυγατρικής διαμεταφορικής εταιρείας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης».
Ποιο είναι το τίμημα πώλησης και ποιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν
«Η εταιρεία λειτούργησε πλήρως κατά το 2008, μεταφέροντας όμως τα προβλήματα από τη μητρική εταιρεία (ΟΣΕ ΑΕ). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δραστηριότητα αυτή μείωνε τις ζημιές του ΟΣΕ ΑΕ, είναι σαφές ότι πρόκειται για ενδο-ομιλική μεταφορά ζημιών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το 2011 συσσώρευσε ζημιές 700 εκ. ευρώ (προς τον ΟΣΕ), γεγονός που την οδήγησε σε αρνητική καθαρή θέση. Στη διευθέτηση που προτάθηκε το 2011 περιλαμβάνεται η διαγραφή του χρέους προς τον ΟΣΕ, εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση. Η πρόταση βασίζεται στο πρωτοφανές σκεπτικό ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης της εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνει και πόρους που θα προέρχονται από αυτή», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σχετικά με το τίμημα της εταιρείας, ο ίδιος υποστήριξε ότι 75 εκ. ευρώ (25 εκ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης + 50 εκ. ευρώ από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών) θα είναι διαθέσιμα στον αγοραστή κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ 200 επιπλέον εκ. ευρώ θα δοθούν από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών (2017-2020).
Σύμφωνα με τον κ. Τσαλίδη, το τίμημα των 45 εκ. ευρώ κρίνεται πάρα πολύ χαμηλό και τώρα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πληρώνει τα “αμαρτήματα” που σχετίζονται με τρίτους (τον ΟΣΕ ΑΕ) και όχι δικά της, σε συνδυασμό με πιέσεις που ασκήθηκαν για διατήρηση του διαγωνισμού στο αντικείμενο και τους όρους που περιλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη (κατά την προηγούμενη περίοδο), υπό την απειλή μάλιστα καταλογισμού των κρατικών ενισχύσεων και εκκαθάρισης της εταιρείας.
«Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδόλως αναμίχθηκε σε αυτές. Πρέπει να σημειώσω ότι η χώρα μας θα έχει το “προνόμιο” να είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου το Δημόσιο δεν θα διαθέτει σιδηροδρομική εταιρεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις
Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ ζημιά προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσαλίδη εκτιμώντας ότι τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εργαζομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η ζημία.