H Volkswagen σκέφτεται να κλείσει εργοστάσιο στη Γερμανία για πρώτη φορά στα 87 χρόνια ιστορίας της

H Volkswagen σκέφτεται να κλείσει εργοστάσιο στη Γερμανία για πρώτη φορά στα 87 χρόνια ιστορίας της
German car maker Volkswagen (VW) company's headquarters are pictured in Wolfsburg, northern Germany, on Sptember 3, 2024. German automotive giant Volkswagen said on September 2, it could take the unprecedented move to close production sites in Germany and threatened further job cuts as its savings plans stalled. (Photo by Ronny HARTMANN / AFP) Photo: AFP
Εάν όντως προχωρήσει αυτή η απόφαση, η σύγκρουση με το ισχυρό συνδικάτο εργαζομένων της εταιρείας αναμένεται να είναι σφοδρή.

Ο γερμανικός αυτοκινητοβιομηχανικός γίγαντας διατρέχει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης με το ισχυρό εργατικό σωματείο του καθώς εξετάζει μια τεράστια ενίσχυση στις μειώσεις κόστους που θα επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων του.

Η Volkswagen αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αργή μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα και τη μειωμένη ζήτηση των καταναλωτών στην Ευρώπη. Από πέρυσι, ο αυτοκινητοβιομηχανικός όμιλος έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα περικοπής κόστους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλάμβανε μείωση 20% των «διοικητικών εξόδων προσωπικού».

Τώρα εξετάζει το κλείσιμο των εργοστασίων της στη Γερμανία ενώ προσπαθεί να τερματίσει μια συμφωνία με τα συνδικάτα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2029.

Ο CEO της Volkswagen, Oliver Blume, απέδωσε τη δύσκολη κατάσταση της γερμανικής κατασκευαστικής βιομηχανίας, η οποία έχει αντιμετωπίσει αρνητική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

«Το οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο και νέοι παίκτες εισβάλλουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Blume τη Δευτέρα. «Η Γερμανία, ειδικά ως τόπος παραγωγής, υπολείπεται όλο και περισσότερο ως προς την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει τώρα ως εταιρεία να δράσουμε αποφασιστικά.»

Η Volkswagen παραμένει παγκόσμια δύναμη. Ήταν η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στη λίστα Fortune Global 500 αφού εισέπραξε 348 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα και παρέδωσε 9,24 εκατομμύρια οχήματα πέρυσι. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα με χαμηλά περιθώρια κέρδους και η μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών κινδυνεύει να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση.

Η συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ του περασμένου έτους φαινόταν σαν μια νίκη για τη Volkswagen. Μακρές διαπραγματεύσεις με το ισχυρό εργατικό σωματείο της εξασφάλισαν ότι οι μειώσεις στον αριθμό των εργαζομένων θα γίνουν με «κοινωνικά υπεύθυνο» τρόπο.

Η στρατηγική της έχει περιλάβει την μέγιστη αξιοποίηση της «δημογραφικής καμπύλης» προσφέροντας πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης σε εργαζόμενους της γενιάς των baby boomers, εισάγοντας πάγωμα προσλήψεων και αποκλείοντας τη νέα πρόσβαση στην Tarif Plus, την υψηλότερη κατηγορία μισθολογικής κλίμακας της Volkswagen.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική έκδοση Wolfsburger Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι η Volkswagen προσέφερε στους εργαζόμενους ένα ειδικό μπόνους 50,000 ευρώ για να αποδεχτούν την απόλυση. Αυτό σήμαινε ότι κάποιοι εργαζόμενοι φέρεται να έλαβαν έως και 450,000 ευρώ για να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Ωστόσο, το κλείσιμο ενός εργοστασίου θα αποτελούσε απόκλιση από την πιο μακροχρόνια στρατηγική της για μείωση κόστους.

Το αποτέλεσμα οποιουδήποτε κλεισίματος εργοστασίου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του CEO της Volkswagen, Blume, να διαπραγματευτεί με το εργατικό σωματείο της εταιρείας. Αυτό θα είναι δύσκολο καθώς οι τρεις προηγούμενοι CEO της Volkswagen έχουν υποστεί ήττα στις προσπάθειες τους να βρουν λύσεις αποδοτικότητας.

Η Volkswagen απασχολεί 650,000 εργαζομένους παγκοσμίως και περίπου 300,000 στη Γερμανία.

Σχόλια από τα συνδικάτα δείχνουν ότι ο Blume αντιμετωπίζει μια παρόμοια μάχη για να περάσει οποιαδήποτε προτεινόμενη κλείσιμα μέσω του σωματείου, μέλη του οποίου κάθονται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Σε μια επιστολή προς τους εργαζομένους που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα Financial Times, η Daniela Cavallo, πρόεδρος του σωματείου που εκπροσωπεί τους εργαζομένους της Volkswagen, είπε ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Thomas Schäfer «παραδέχτηκε» ότι τα σχέδια για εξοικονόμηση κόστους δεν έχουν πληροί τις προσδοκίες.

«Ως αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο τώρα αμφισβητεί τα γερμανικά εργοστάσια, τις συλλογικές συμβάσεις μισθοδοσίας της VW και το πρόγραμμα ασφάλειας εργασίας που τρέχει μέχρι το τέλος του 2029», είπε η Cavallo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: