Halifax: Προς νέες αυξήσεις οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία έως το 2025

Halifax: Προς νέες αυξήσεις οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία έως το 2025
New homes are seen past a construction vehicle in Laurel, Maryland, on June 4, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία μειώθηκαν ελαφρώς τον Ιούνιο, καθώς τα επιτόκια αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται σύντομα.

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία μειώθηκαν ελαφρώς τον Ιούνιο, αλλά είναι πιθανό να αυξηθούν κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και μέχρι το 2025, καθώς τα επιτόκια αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται σύντομα, δήλωσε την Παρασκευή ο ενυπόθηκος δανειστής Halifax.

Οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα από τον Μάιο και κατά τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 1,6%.

«Αυτή η συνεχιζόμενη σταθερότητα στις τιμές των κατοικιών -που αυξήθηκαν μόλις κατά +0,4% μέχρι στιγμής φέτος- αντανακλά μια αγορά που παραμένει υποτονική, αν και η συνολική δραστηριότητα έχει ανακάμψει», δήλωσε η Αμάντα Μπράιντεν, επικεφαλής στεγαστικών δανείων της Halifax.

«Προς το παρόν είναι η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, παρά η ζήτηση από τους αγοραστές, που συνεχίζει να στηρίζει τις υψηλότερες τιμές» συμπλήρωσε.

Οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 0,9% κατά τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία σημειώθηκε η ταχύτερη περιφερειακή αύξηση των τιμών, κατά 4,0% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Nationwide δήλωσε τη Δευτέρα ότι η δική του μέτρηση των τιμών των κατοικιών παρουσίασε μικρή αύξηση 0,2% τον Ιούνιο από τον Μάιο και ήταν 1,5% υψηλότερη από ό,τι τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η αγορά κατοικίας της Βρετανίας γνώρισε άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά επιβραδύνθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 πέρυσι.

Οι επενδυτές βλέπουν 55% πιθανότητα η BoE να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια την 1η Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com