Handelsblatt: «Πανευρωπαϊκή οργή για το πατρονάρισμα της Ελλάδας»
- 13/07/2015, 09:16
- SHARE
Οι προτάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα προκαλούν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταγγέλλουν τη στάση της Γερμανίας.
Στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει σε πολίτες αλλά και επιφανείς οικονομολόγους και πολικούς από όλο τον κόσμο οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο της με τίτλο «Πανευρωπαϊκή οργή για το πατρονάρισμα της Ελλάδας» η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Το #ThisIsACoup (σ.σ. αυτό είναι πραξικόπημα) στο Twitter είναι από χθες το βράδυ ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
Αρχικά ήταν η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μετά ο εκτενής κατάλογος μέτρων που απαιτείται να ψηφιστούν άμεσα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Πολλοί, εξηγεί η Handelsblatt, θεωρούν ότι όλα αυτά αποτελούν απόπειρα πατροναρίσματος της Ελλάδας, ίσως κι ένα πραξικόπημα από το εξωτερικό.
Το #ThisIsACoup είναι «απολύτως σωστό», σχολίασε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times Πολ Κρούγκμαν. Οι απαιτήσεις που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης από την Ελλάδα «είναι πέρα από σκληρές, φτάνουν στην εκδικητικότητα, την πλήρη καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας», σχολιάζει ο Κρούγκμαν.
Η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής της πολιτικής ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ έγραψε στο Twitter: «Μιλάνε για εμπιστοσύνη και παρουσιάζουν ένα έγγραφο που ισοδυναμεί με ταπείνωση».
Υπό το θέμα #ThisIsACoup αναρτήθηκε στο Twitter μια γελοιογραφία που δείχνει τον Σόιμπλε ως χάρο σε αναπηρικό αμαξίδιο να καταστρέφει την ελληνική και την ευρωπαϊκή σημαία.
Έντονες είναι οι επικρίσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος χαρακτηρίζεται επικεφαλής των νέο-αποικιοκρατών, ενώ τον κατηγορούν ότι θα είναι ικανοποιημένος μόνο με την πλήρη παράδοση της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα στο Twitter του Ιρλανδού Σοσιαλιστή πολιτικού και πρώην ευρωβουλευτή Πολ Μέρφι, ο οποίος επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είπαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «μια νεο-αποκία δεν είναι αρκετή, θέλουμε μια κανονική αποικία».
Η αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke καταγγέλλει την πολιτική ταπείνωσης που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
Η αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke και βουλευτής της γερμανικής βουλής Σάρα Βάγκενκνεχτ καταγγέλλει την πολιτική ταπείνωσης που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα L’ Humanite.
Αυτό που προωθούν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συν αυτώ είναι ανεύθυνο, λέει η Γερμανίδα βουλευτής αναφερόμενη στην συνέχιση της πολιτικής λιτότητας των τελευταίων ετών που δεν συνέβαλε στην ανάκαμψη της Ελλάδας και στην πίεση που ασκείται επί της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δέχθηκε να κάνει υποχωρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη συνεχή προώθηση νέων απαιτήσεων.
Σε ερώτηση σχετικά με την ιδέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Σάρα Βάγκενκνεχτ απαντά ότι «με τον Σόιμπλε έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται εκεί για να πετάξει σκοπίμως την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Αν και αυτό θα σήμαινε ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τη Γερμανία στην Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρηθούν οριστικά χαμένα».
Η Γερμανίδα βουλευτής δηλώνει ότι το ευρώ έχει καταστεί όλο και περισσότερο το εργαλείο της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη. «Χάρη στην πολιτική του μισθολογικού ντάμπινγκ, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις διώχνουν από τις αγορές τους ανταγωνιστές τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που θα ήθελα να δω, και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι η άνοδος στην εξουσία κομμάτων που επιτέλους θα θέσουν σε αμφισβήτηση αυτήν τη γερμανική Ευρώπη στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».
Οι προτάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα προκαλούν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταγγέλλουν τη στάση της Γερμανίας
Ο κατάλογος των απαιτήσεων που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Γερμανίας και του αυστηρού υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
#ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές hashtag στο Twitter παγκοσμίως – και πρώτο στη Γερμανία και στην Ελλάδα.
Η ετικέτα συνοδεύει δεκάδες χιλιάδες οργισμένα σχόλια στα οποία καταγγέλλονται οι γερμανικής επινόησης προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας και απαιτήσεις όπως η Αθήνα εγκρίνει νέους νόμους σε διάστημα λίγων ημερών για την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων.
Απέκτησε ώθηση όταν ο Πολ Κρούγκμαν, που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Οικονομίας, ανέφερε στο μπλογκ του στους New York Times: «Το hashtag ThisIsACoup είναι ακριβώς έτσι», έγραψε. «Αυτό ξεπερνά την αυστηρότητα και γίνεται καθαρή μνησικακία, πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για βοήθεια.
»Ο σκοπός ήταν πιθανόν μία πρόταση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί∙ αλλά ακόμη κι έτσι, είναι μία γκροτέσκα προδοσία οτιδήποτε υποτίθεται ότι συμβόλιζε το ευρωπαϊκό σχέδιο».
Μεταξύ άλλων στοιχείων των προτάσεων της ΕΕ που έχουν εξοργίσει ορισμένους σχολιαστές είναι η εισήγηση όπως περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, τα έσοδα του οποίου από τις ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθύνονται απευθείας στην αποπληρωμή των δανείων.
Το χάσταγκ φαίνεται να εμπνεύστηκε το βράδυ της Κυριακής ο Σάντρο Μακαρόνε, ο οποίος δηλώνει ότι είναι καθηγητής Φυσικής από τη Βαρκελώνη. Έγραψε στο Twitter: «To Eurogroup πρότεινε ένα συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα εναντίον του ελληνικού λαού. #ThisIsACoup.»
Μέσα σε μερικές ώρες χρησιμοποιήθηκε σχεδόν 200.000 φορές.
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω μία Ευρώπη η οποία ενεργεί ως φονικός δικαστικός κλητήρας εναντίον της Ελλάδας #Thisisacoup», γράφει στο Twitter η Σούζαν Μουρ, αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, έγραψε: «Μιλάνε για εμπιστοσύνη. Μόνο και μόνο για να συντάξουν μία πρόταση που είναι καθαρή ταπείνωση. Λαμπρή ιδέα. #ThisIsACoup».
Εικόνες που συνοδεύουν το hastag δείχνουν μεταξύ άλλων τον Σόιμπλε με μία σβάσιτκα και την μπλε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο κύκλος των χρυσών αστεριών έχει αναδιαταχθεί με το ίδιο σύμβολο των ναζί. Δείχνουν επίσης εικόνες από τη γερμανική Κατοχή της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.