HATTA: Οι προκλήσεις των travel agents και τα τουριστικά trends των επόμενων ετών
- 13/05/2022, 13:00
- SHARE
Κλιματική αλλαγή, οικονομική κρίση, ραγδαία αύξηση στις τιμές των αεροπορικών καυσίμων, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, ενώ αναγκάζουν τους travel agents και τους tour operators να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους.
Σε ημερίδα με τίτλο «Re-Ally Tourism The Hellenic and European Travel Agents Initiative» που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) παρουσία πολιτικών φορέων, θεσμικών από τον κλάδο του τουρισμού, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό μοιράστηκαν καλές πρακτικές από τις χώρες τους, ανέλυσαν τους κινδύνους και τις προκλήσεις στο νέο τουριστικό σκηνικό, ενώ μίλησαν για τον ταξιδιώτη του μέλλοντος και τις ανάγκες του.
Εστιάζοντας στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και στις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην Πολωνία, μια από τις χώρες υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων, ο Pawel Niewiadomski, Πρόεδρος της ECTAA και της PIT, τόνισε ότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά.
«Δύσκολα βρίσκεις πλέον στην Πολωνία διαθέσιμα ξενοδοχεία. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δεχτεί περί τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και δεν χρησιμοποιήσαμε προσφυγικά camps αλλά τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Βέβαια μέρος αυτών των ανθρώπων αναμένεται να το απορροφήσει η εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Επίσης δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον covid» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Niewiadomski πρόσθεσε πως η Ελλάδα φέτος θα χάσει την 1η θέση που διατηρούσε στην πολωνική αγορά και θα υποχωρήσει στην 2η καθώς η Τουρκία έχει λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και θεωρείται πιο ελκυστική οικονομικά.
Το φθηνό χρήμα έχει τελειώσει
Από την πλευρά του ο Jurgen Bachmann, Γενικός Γραμματέας, SETO, πρόσθεσε πως στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού τα οποία περιορίζουν την έλευση ξένων επενδυτών. «Το φθηνό χρήμα έχει τελειώσει! Η Ευρώπης καλείται να πληρώσει το τίμημα της γρήγορης πράσινης μετάβασης και ταυτόχρονα την απεξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια. Εάν προσπαθήσεις να κάνεις περιβαλλοντική μετάβαση και την ίδια στιγμή οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα “ξεζουμίσεις” τους οικονομικά αδύναμους. Μην ξεχνάτε ότι προσεχώς θα έχουμε και το φόρο για το διοξείδιο του άνθρακα πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεσπάσουν και κοινωνικές αναταραχές».
Για αβεβαιότητα στα διαθέσιμα τουριστικά προϊόντα, έπειτα από δύο χρόνια lockdown, αλλά και για περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ που δυσκολεύουν τα υπερατλαντικά ταξίδια, έκανε λόγο ο Lars Thykier, Πρόεδρος WTAAA.
«Δυστυχώς οι Αμερικάνοι έχουν την αίσθηση ότι ο πόλεμος αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ουκρανία. Σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους, επιλέγουν προορισμούς πιο κοντά στην πατρίδα τους, ζητούν περισσότερο εξειδικευμένα πακέτα ενώ οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Παράλληλα, οι τουρίστες αναλογίζονται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού τους».
Σύμφωνα με τον κ. Thykier, το 2022 δυνατά θα κινηθούν η Δυτική Ευρώπη και η Μεσόγειος, όπως επίσης η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ για τους πιο περιπετειώδης ο Καναδάς, η Κεντρική και Νότια Αμερική θα αποτελέσουν την πρώτη επιλογή. Ερωτηματικό παραμένει η Ασία και ενδεχομένως να δούμε το rebound της συγκεκριμένης αγοράς να πραγματοποιείται προς το τέλος της χρονιάς. Η εκτίμησή τους είναι ότι ο τουρισμός θα επανέλθει σε ποσοστό 67%, συγκριτικά με το 2019.
Οι τάσεις και οι προκλήσεις για τον παγκόσμιο τουρισμό
Κοινή παραδοχή όλων των ομιλητών ήταν ότι ο τουρισμός θα υφίσταται με περιορισμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά την μετακίνηση και την έκκληση διοξειδίου του άνθρακα πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις αεροπορικές συνδέσεις και τον τρόπο λειτουργείας των αερομεταφορέων. Σταδιακά θα αναδύονται κατακερματισμένες αγορές που θα δυσκολέψουν το έργο των marketers ως προς τον τρόπο που θα απευθύνονται σε αυτές τις αγορές και θα τις πωλούν σε τρίτους.
Σε όλο αυτό, έρχεται να ενσωματωθεί και η τεχνολογία όπου θα δούμε στο εγγύς μέλλον διαφορετικές μορφές εμπειριών. Η νέα γενιά τουριστών έχει ατομικές απαιτήσεις, όμως ευχάριστη έκπληξη θεωρείται το γεγονός ότι ο κόσμος επιστρέφει στους travel agents, διότι το να κλείσει κανείς ένα εισιτήριο είναι πολύ εύκολο, όμως το να το αλλάξει, να ζητήσει αποζημίωση, ή να μιλήσει με έναν επαγγελματία, αυτό είναι υπηρεσία που μπορούν να την προσφέρουν μόνο τα τουριστικά γραφεία.
«Κάποιοι μιλούν για “θάνατο” των ταξιδιωτικών γραφείων όμως το πιο πιθανό είναι ότι θα αλλάξουν μορφή, δημιουργώντας νέα προϊόντα που θα απευθύνονται στις ανάγκες συγκεκριμένων κοινοτήτων. Πλέον έχεις μόλις 4 με 7 δευτερόλεπτα για να πιάσεις το ενδιαφέρον των νέων. Όλοι διαθέτουν ψηφιακές γνώσεις, αφού είναι εξοικειωμένοι με πλατφόρμες όπως το Amazon, το Netflix, το Zoom και ζητούν ευελιξία. Από το δίπτυχο ήλιος, θάλασσα περνάμε στο τρίπτυχο με τα τρία S (safety, security, service)».
Όσο για το κεντρικό μήνυμα που απηύθυναν στους επαγγελματίες του κλάδου ήταν το εξής: « Να είστε παρόντες και προετοιμασμένοι για τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής. Μην ξεχνάτε ότι ο πελάτης έχει δικαίωμα ακύρωσης του πακέτου, εάν η τιμή του αυξηθεί πάνω από το 8%, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, όσο τα αεροπορικά καύσιμα ανεβαίνουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο ταξιδιώτης να στραφεί σε κάποιον άλλο, φθηνότερο προορισμό».