Hedge funds: Κέρδη ρεκόρ για το 2023 – Ποιοι είναι οι κορυφαίοι

Hedge funds: Κέρδη ρεκόρ για το 2023 – Ποιοι είναι οι κορυφαίοι
Signage for Citadel Investment Group LLC hangs outside their office in Chicago, Illinois, U.S., on Friday, July 10, 2009. Citadel Investment Group LLC, the $12 billion hedge fund firm founded by Ken Griffin, sued three former executives and the firm they started, Teza Technologies LLC, over claims they violated non-competition agreements. Photographer: Tim Boyle/Bloomberg News Photo:
Το 2023 ο κλάδος κατέγραψε κέρδη  μετά από προμήθειες 218 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ρεκόρ κερδών σημείωσαν τα κορυφαία hedge funds στον κόσμο το 2023. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της LCH Investments, οι 20 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως πραγματοποίησαν κέρδη 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, από τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του ράλι της πανδημίας του 2021.

Συνολικά, ο κλάδος κατέγραψε κέρδη  μετά από προμήθειες 218 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κορυφαία hedge funds από πλευράς απόδοσης σε όρους δολαρίου αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των ετήσιων κερδών πέρυσι, παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκαν λιγότερο από το ένα πέμπτο (19%) των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου. Μεταξύ των καλύτερων ήταν το TCI του Christopher Hohn, το Citadel του Ken Griffin και το Viking του Andreas Halvorsen.

Ο διευθυντής και επικεφαλής έρευνας της LCH Investments, Brad Amiee, είπε ότι τα κορυφαία κεφάλαια ευνοήθηκαν από τη «φανταστική πορεία» του χρηματιστηρίου το 2023. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, πολλοί διαχειριστές επέδειξαν ιδιαίτερα έξυπνες στρατηγικές επιλογής μετοχών. «Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι, καθώς το shorting είναι μια απαιτητική υποστρατηγική, το να έχει κανείς θέσεις υψηλής ποιότητας ήταν το σωστό, είπε η Amiee στους Financial Times. Το TCI, το κορυφαίο fund βάσει κατάταξης, κατέγραψε κέρδη 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλείνοντας το περασμένο έτος με άνοδο 33%, ξεπερνώντας το κέρδος 24% του S&P 500.

Η Citadel, η οποία κατετάγη στη δεύτερη θέση το 2023, πραγματοποίησε κέρδη 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά το ρεκόρ κερδών ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Σε κάθε περίπτωση, βάσει κερδών, είναι το πιο επιτυχημένο hedge fund στην ιστορία. 

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα 20 κορυφαία hedge funds έχουν πραγματοποιήσει κέρδη 755,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ πάνω από τα 655,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο σύνολο των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Οι 20 πρώτοι

Hedge funds

Σημειώνεται πως τα αντισταθμιστικά ταμεία (αγγλικά: hedge fund, ο ακριβής όρος αποδίδεται στα ελληνικά ως «αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιo υψηλού κινδύνου») είναι επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να ενσωματώνουν μια ευρύτερη γκάμα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών προϊόντων σε σχέση με άλλα επενδυτικά μοντέλα.

Αυτά όμως τα αμοιβαία κεφάλαια είναι διαθέσιμα μόνο σε συγκεκριμένους επενδυτές όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Ιδρύματα, Πανεπιστημιακά κληροδοτήματα και επενδυτές με πολύ υψηλά ποσά προς επένδυση. Το επιτρεπόμενο είδος των επενδυτών καθορίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές της κάθε χώρας. Τα hedge funds είναι συνήθως ανοιχτά, δηλαδή ο επενδυτής μπορεί να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια ή να αποσύρει μέρος του κεφαλαίου του σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Η αξία μιας επένδυσης σε hedge fund υπολογίζεται ως ποσοστό της καθαρής αξίας του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις και μειώσεις της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του αμοιβαίου κεφαλαίου αντικατοπτρίζονται άμεσα στο ποσό που ένας επενδυτής μπορεί αργότερα να αποσύρει.

Οι διαχειριστές των hedge funds συνήθως επενδύουν και δικά τους κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, ώστε να ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά τους με τους άλλους επενδυτές. Ο διαχειριστής επενδύσεων ενός hedge fund λαμβάνει συνήθως ετήσια αμοιβή διαχείρισης (management fee), η οποία υπολογίζεται ως ένα ποσοστό της συνολικής αξίας των επενδεδυμένων κεφαλαίων ετησίως, και μία αμοιβή επιτυχίας (success fee), αν η καθαρή αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων αυξηθεί.

Το 2009, τα hedge funds αντιπροσώπευαν το 1,1% των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.[3] Στα τέλη του 2011, το εκτιμώμενο μέγεθος της παγκόσμιας βιομηχανίας των hedge funds ανερχόταν στο ποσό των 2,01 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επειδή τα hedge funds πωλούνται σε περιορισμένους επενδυτές, τα κεφάλαια και οι διαχειριστές τους δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που διέπουν άλλες επενδύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν νέους κανονισμούς μετά την κρίση του 2008 με στόχο την αύξηση της κρατικής εποπτείας των hedge funds και την εξάλειψη ορισμένων ρυθμιστικών κενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: