Henley & Partners: Πολύ πιο πλούσιοι Αμερικανοί και Ασιάτες έναντι των Ευρωπαίων
- 18/09/2024, 12:55
- SHARE
Πολύ πίσω από την Ασία και τις ΗΠΑ είναι η Ευρώπη στην παραγωγή πλούτου. Και αν κάποτε το να μένεις στη Γηραιά Ήπειρο σήμαινε υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης έναντι άλλων ηπείρων, αυτό πλέον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση Centi-Millionaire της Henley & Partners, η οποία αφορά άτομα υπερπλούσια, των οποίων η περιουσία ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2013 και 2023, η Ευρώπη υστερεί με μεγάλη διαφορά.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η γεωγραφία της ευμάρειας απομακρύνεται από την Ευρώπη», δήλωσε ο Juerg Steffen, Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners.
Και η τάση δεν θα σταματήσει σύντομα. Το Λονδίνο θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος στην ηπειρωτική Ευρώπη, με τους λιγότερους εκατομμυριούχους να προστίθενται στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα από τώρα έως το 2040. Η Μόσχα, η Ζυρίχη και η Μαδρίτη ακολουθούν. Τα δε κρυμμένα διαμάντια του ευρωπαϊκού πλούτου βρίσκονται σε μερικά από τα πιο υποτιμημένα μέρη της ηπείρου, π.χ. το Μονακό, τη Μάλτα και την Πολωνία, όπου ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 75% ή περισσότερο.
Οι λόγοι της μεγάλης φυγής
Η τάση της φυγής των πλουσίων από την Ευρώπη οφείλεται σε μια σειρά πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής αβεβαιότητας, των μεταβαλλόμενων φορολογικών πολιτικών στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και χρόνια άτονων συναλλαγών σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό της και στις δύο πλευρές του πλανήτη.
Σίγουρα, η Ευρώπη έχει τον Bernard Arnault και τον Mark Mateschitz, οι οποίοι είναι δισεκατομμυριούχοι υψηλού προφίλ, ωστόσο οι ΗΠΑ και η Κίνα επωφελήθηκαν περισσότερο από τη μετανάστευση του πλούτου, τη μεγαλύτερη ρευστότητα στο χρηματιστήριο και τη συνολική δημιουργία πλούτου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα παραμένει: Τι θα γίνει με την Ευρώπη και τους ανθρώπους της εάν εμποδίσει τη μελλοντική δημιουργία πλούτου σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- ΔΕΘ – Φορολογική «ανάσα» 1 δισ. ευρώ: Ποιοι κερδίζουν από τις νέες παρεμβάσεις
- Αυτοί είναι οι 6 κανόνες του χρήματος
- Η ΕΚΤ σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Ο «πονοκέφαλος» των επιτοκίων και τι «βλέπουν» οι αγορές
Πηγή: Fortune