Hermès vs LVMH: Η νίκη της… ανεξαρτησίας στην κορυφή της πολυτέλειας

Hermès vs LVMH: Η νίκη της… ανεξαρτησίας στην κορυφή της πολυτέλειας
epa05152389 (FILE) A file photo dated 19 November 2013 showing the Hermes company brand sign in New York, USA. Hermes published their 4th quarter 2015 earnings, saying the Group's consolidated revenues amounted to 4,841 million euro in 2015, up 18 per cent. At constant exchange rates, growth was at 8 per cent, in what the company called 'a challenging environment'. Hermes' Japan sales grew 18 per cent, Asia (excluding Japan) grew 5 per cent and America 7 per cent. Sales in Europe grew 9 per cent, in particular the Bond Street store in London and Gum store in Moscow performed well. EPA/JASON SZENES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Hermès ξεπέρασε για πρώτη φορά τη LVMH σε χρηματιστηριακή αξία, δικαιώνοντας τη στρατηγική της ανεξαρτησίας και της απόλυτης αποκλειστικότητας.

Η Hermès κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τον κολοσσό της πολυτέλειας LVMH, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό χάρτη αλλά και μια σιωπηλή δικαίωση: εκείνη της επιμονής σε ένα μοντέλο αποκλειστικότητας, σπανιότητας και ανεξαρτησίας. Η γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών αποτιμήθηκε στα 243,65 δισ. ευρώ την Τρίτη, περνώντας – έστω και προσωρινά – μπροστά από τη LVMH, της οποίας η αξία διαμορφώθηκε στα 243,44 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι απλώς αριθμητική. Πριν από 15 χρόνια, η LVMH του Bernard Arnault είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τη Hermès μέσω μιας αμφιλεγόμενης εξαγοράς που συντάραξε τη γαλλική επιχειρηματική ελίτ. Οι κληρονόμοι της Hermès τότε αντέδρασαν, απέκρουσαν την απόπειρα και οχυρώθηκαν πίσω από ένα σχήμα προστασίας της εταιρείας, εξασφαλίζοντας την αυτονομία της.

Σήμερα, αυτή η επιλογή φαίνεται να αποδίδει. Σε αντίθεση με τη LVMH που εμφάνισε απογοητευτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου – κυρίως λόγω πτώσης της ζήτησης σε Κίνα και ΗΠΑ – η Hermès διατηρεί τη δυναμική της, βασισμένη σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο μοντέλο παραγωγής και διάθεσης. Η ζήτηση για τις εμβληματικές τσάντες Birkin και Kelly ξεπερνά σταθερά την προσφορά, επιτρέποντας στην εταιρεία να διατηρεί τις τιμές υψηλές και τη φήμη της αλώβητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική της Hermès να απευθύνεται στην ελίτ των καταναλωτών – εκείνους που παραμένουν αλώβητοι από τις διακυμάνσεις των αγορών – τη βοήθησε να παραμείνει πιο ανθεκτική στις αναταράξεις του κλάδου της πολυτέλειας, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Η αποτίμησή της είχε φθάσει ακόμα και τα 300 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, πριν επηρεαστεί και αυτή από τις ευρύτερες συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, η LVMH – με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τη Louis Vuitton, τη Dior, την Tiffany & Co. και τη Sephora – φέρεται να πλήττεται από το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους ορισμένων μονάδων. Παρά τη συνολική της δύναμη, η μετοχή της επηρεάστηκε αρνητικά από τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα του βασικού της τομέα: της μόδας και των δερμάτινων ειδών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικογένεια Hermès είναι πλέον η πλουσιότερη της Ευρώπης, με συνολική περιουσία 171 δισ. δολαρίων. Ο Axel Dumas, απόγονος έκτης γενιάς και CEO της εταιρείας, διατηρεί την παράδοση χαμηλών τόνων και μακροπρόθεσμης σκέψης – σε πλήρη αντιδιαστολή με τον flamboyant ανταγωνιστή του, Bernard Arnault, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πέμπτη θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: