H&M: Σε 14% μείωσε τις απώλειες το δίκτυο στην Ελλάδα
- 02/10/2020, 10:10
- SHARE
Σε 14% περιορίστηκαν οι απώλειες της H&M στο τρίμηνο Ιούνιος- Αύγουστος 2020 γεγονός που θα πρέπει να αποδοθεί τόσο στην επαναλειτουργία των καταστημάτων μετά το lockdown όσο και στις ενέργειες της σουηδικής αλυσίδας για αξιοποίηση του ψηφιακού καναλιού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το report της σουηδικής μητρικής το ελληνικό δίκτυο H&M εμφάνισε πωλήσεις 418 εκατ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 40 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος 2020 μειωμένες κατά 14% σε τοπικό νόμισμα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Στο εννεάμηνο Δεκέμβριος 2019- Αύγουστος 2020 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,076 δισ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 102,4 εκατ. ευρώ, με πτώση 21%, που είναι σαφώς περιορισμένη αν κρίνει κανείς από την «βουτιά» άνω του 50% που σημειώθηκε στο α’ και β’ τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία έκλεισαν τα καταστήματα της εταιρείας λόγω των τοπικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι η H&M έχει ενεργοποιήσει στην Ελλάδα ηλεκτρονικές πωλήσεις για όλα σχεδόν τα σήματά της εγκαινιάζοντας μετά το lockdown e-shops για τις μάρκες του χαρτοφυλακίου της: COS, Monki, Weekday, &Other Stories και Arket. To δίκτυο φυσικών καταστημάτων της αριθμεί 35 καταστήματα.
Σημειώνεται επίσης ότι σε παγκόσμια κλίμακα οι πωλήσεις του ομίλου στο γ’ τρίμηνο υποχώρησαν κατά 16% με οριακή κερδοφορία. Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο η πτώση περιορίστηκε σε 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σήμερα 166 καταστήματα, που αντιπροσωπεύουν το 3% του συνολικού αριθμού καταστημάτων της πολυεθνικής, είναι ακόμη κλειστά κι ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων εξακολουθεί να υφίσταται τοπικούς περιορισμούς και περιορισμένες ώρες λειτουργίας.
Η διοίκηση του ομίλου αντιλαμβανόμενη τις ραγδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών ενισχύει τις επενδύσεις στην ψηφιακή μετάβαση και βελτιώνει το μίγμα του χαρτοφυλακίου καταστημάτων του. Περίπου το ένα τέταρτο των καταστημάτων του ομίλου H&M έχουν συμβάσεις που τους εξασφαλίζουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται εκ νέου ή να κλείνουν τις μισθώσεις τους κάθε χρόνο ενώ για το 2021 προβλέπεται καθαρή μείωση περίπου 250 καταστημάτων- θα κλείσουν 350 και θα ανοίξουν 100.