HR και τεχνητή νοημοσύνη: Κορυφαίοι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο

HR και τεχνητή νοημοσύνη: Κορυφαίοι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο
Photo: pixabay.com
Η προσέγγισή σε αυτή τη νέα τεχνολογία δεν πρέπει να αφαιρεί τον τελικό έλεγχο από τους ανθρώπους.

Των Kristin Stoller και Emma Burleigh

Οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στις δικές τους ομάδες και στους υπαλλήλους των εταιρειών τους, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας ο καθένας και η καθεμία. Αλλά υπάρχει μια σημαντική παγίδα που πρέπει να έχετε κατά νου: Η προσέγγισή σε αυτή τη νέα τεχνολογία δεν πρέπει να αφαιρεί τον τελικό έλεγχο από τους ανθρώπους.

Αυτό λέει η Karyn Twaronite, παγκόσμια αντιπρόεδρος της EY για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη, η οποία παρουσίασε τις απόψεις της στην εικονική σειρά Fortune CHRO αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία της χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να εξετάσει τους υποψήφιους για πρόσληψη εργασία, ώσπου το σύστημα έστειλε αυτόματα μια επιστολή απόρριψης σε έναν σπουδαίο υποψήφιο που διέθετε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για τη δουλειά. Το πρόβλημα; Το βιογραφικό και η συνοδευτική επιστολή του υποψηφίου δεν περιείχαν όλες τις λέξεις-κλειδιά που είχε εκπαιδευτεί να αναζητά η τεχνητή νοημοσύνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί πραγματικά την ανθρώπινη επαύξηση. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το χέρι τους και να πουν ‘Λάθος, λάθος’», είπε. «Μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη στην πορεία και τα τεχνολογικά συστήματα λειτουργούν σωστά πολλές φορές. Αλλά οι σπουδαίοι υπεύθυνοι προσλήψεων, οι επαγγελματίες του ανθρωπίνου δυναμικού και της διαφορετικότητας, μπορούν να βοηθήσουν ώστε αυτά τα συστήματα να βελτιωθούν περαιτέρω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομάδα της Twaronite είδε την παράβλεψη και προσέγγισε γρήγορα τον υποψήφιο για να προχωρήσει με τη διαδικασία της ενδεχόμενης πρόσληψης, αλλά δεν θα είναι όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο τυχερές.

Περίπου το 25% των οργανισμών χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή την τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξουν δραστηριότητες που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με έκθεση της SHRM που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο. Αλλά το τρέχον χάσμα γνώσης είναι αρκετά μεγάλο: το 43% των ηγετών ανθρώπινου δυναμικού ανέφεραν πρόσφατα ότι κατέχουν είτε περιορισμένες είτε καθόλου θεωρητικές γνώσεις πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, και μόλις το 54% έχει μια ενδιάμεση κατανόηση των βασικών στοιχείων της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Kelley Steven-Waiss, επικεφαλής μετασχηματισμού στη ServiceNow, τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπάρχει λογοδοσία για την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια επιχείρηση που καλύπτει ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία. Η τεχνολογία δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τη γνωρίζουν.

«Ο ρόλος που διαδραματίζει το στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού στη στρατηγική της τεχνητής νοημοσύνης είναι να δρα ως η συνείδηση του οργανισμού», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com