HSBC: Υπερδιπλασιασμός κερδών το α’ εξάμηνο – Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων ως 2 δισ. δολαρια

HSBC: Υπερδιπλασιασμός κερδών το α’ εξάμηνο – Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων ως 2 δισ. δολαρια
epa08583392 A pedestrian passes a HSBC bank branch in central London, Britain, 04 August 2020. According to news reports HSBC, Europe's largest bank has seen its profits fall by ninety six percent due to the impact of US China relations and the Coronavirus pandemic. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το διοικητικό συμβούλιο της HSBC ενέκρινε ένα δεύτερο μέρισμα 0,10 δολ. ανά μετοχή 

Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη της HSBC το β’ εξάμηνο, στα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια – μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 147% σε ετήσια βάση στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 8,78 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτό το ποσό περιελάμβανε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια από απομείωση που σχετίζεται με την προγραμματισμένη πώληση των λιανικών τραπεζικών εργασιών στη Γαλλία, καθώς και έκτακτο κέρδος 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την εξαγορά της Silicon Valley Bank UK.

Υπό το φως των ισχυρών αποτελεσμάτων, το διοικητικό συμβούλιο της HSBC ενέκρινε ένα δεύτερο μέρισμα 0,10 δολ. ανά μετοχή και ανακοίνωσε περαιτέρω αγορά μετοχών έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία «αναμένουμε να ξεκινήσει σύντομα και να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο ο βρετανικός βραχίονας της HSBC, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη από άποψη ενεργητικού, αγόρασε την SVB U.K για 1 λίρα (1,21 δολ.), σε μια συμφωνία που εξαιρεί τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της μητρικής εταιρείας της SVB U.K.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, στα 36,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο, κάτι που η HSBC είπε ότι οφείλεται στα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια, 36% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε κατά 46 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,70%.

Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn είπε: «Ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε στην HSBC, συμπεριλαμβανομένης της επανατοποθέτησης του χαρτοφυλακίου μας, της δημιουργίας κερδών ευρείας βάσης, της διατήρησης ισχυρής πειθαρχίας κόστους και της εισαγωγής ενός βιώσιμου μερίσματος, δημιουργήσαμε μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης».