HSBC: Νέος CEO στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης – Ποιος είναι ο 50χρονος Ελχεντέρι

HSBC: Νέος CEO στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης – Ποιος είναι ο 50χρονος Ελχεντέρι
epa04782757 (FILE) A file photograph dated 18 February 2015 shows the logo of HSBC Private Bank in Geneva, Switzerland. Reports on 04 June 2015 said HSBC had agreed to pay Geneva authorities 40 million Swiss francs (43.02 million US-Dollars) to settle an investigation into allegations of aggravated money laundering at its Swiss private bank. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γίνεται ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος της HSBC σε λιγότερο από οκτώ χρόνια.

Η HSBC ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Οικονομικός Διευθυντής Ζορζ Ελχεντέρι θα γίνει Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου.

Ο 50χρονος ο οποίος γίνεται ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος της HSBC σε λιγότερο από οκτώ χρόνια, θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο επικεφαλής Νόελ Κουίν από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Από το 2020, ο Ελχεντέρι ήταν συν-επικεφαλής της επιχείρησης Global Banking and Markets, του τμήματος που στεγάζει τις εμπορικές και επενδυτικές τραπεζικές συμβουλευτικές επιχειρήσεις της HSBC.

Ο γεννημένος στο Λίβανο Ελχεντέρι, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα ως διαπραγματευτής επιτοκίων πριν ενταχθεί στην HSBC το 2005, ορίστηκε αιφνιδιαστικά διάδοχος του Γιούεν Στίβενσον στη θέση του Οικονομικού Διευθυντή τον Οκτώβριο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του από την εκπαιδευτική του άδεια.

Ηγήθηκε επίσης της περιοχής Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Τουρκίας της HSBC ως διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω τμήματος από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2019.

«Συνεργαζόμενος με την ταλαντούχα ομάδα μας, ανυπομονώ να παράσχω εξαιρετική αξία στους πελάτες και τους επενδυτές μας, οδηγώντας σε ισχυρές επιδόσεις σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε στην ανακοίνωση της τράπεζας για την ανακοίνωση του διορισμού του.

Ο Κουίν, ο οποίος ηγήθηκε του παγκόσμιου δανειστή για πέντε χρόνια, θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος μέχρι να ξεκινήσει ο διάδοχός του στη θέση αυτή.

Η αιφνιδιαστική αποχώρησή του ανακοινώθηκε τον Απρίλιο και τότε είχε δηλώσει ότι ήθελε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ότι σχεδίαζε να ακολουθήσει καριέρα χαρτοφυλακίου.

Ο Κουίν επέβλεψε μια σειρά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αντιμετώπισε μια παγκόσμια πανδημία και μια πίεση από επαναστάτες επενδυτές να διαλύσουν την τράπεζα των 160 ετών και οδήγησε τον δανειστή σε κέρδη ρεκόρ.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η HSBC, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ευρώπης βάσει ενεργητικού με ισολογισμό 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποντάρει στους ιστορικούς ασιατικούς δεσμούς της για να αυξήσει τα κέρδη της.

Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η HSBC έχει ήδη συρρικνώσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της κατά περίπου το ένα τέταρτο, εγκαταλείποντας αγορές χαμηλής ανάπτυξης για να διοχετεύσει κεφάλαια και πόρους στην Ασία.

Η HSBC δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τον διάδοχο του Ελχεντέρι ως CFO του ομίλου σε εύθετο χρόνο. Εν όψει της ανακοίνωσης, η τράπεζα διερευνούσε οικονομικά κίνητρα και ανακατανομή βασικών έργων για να διατηρήσει όσους χάσουν την κορυφαία θέση, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Η HSBC θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά της στις 31 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com