HSBC: Πόσο κοστίζει στους γονείς η εκπαίδευση των παιδιών τους
- 03/07/2017, 20:03
- SHARE
Οι γονείς στο Χονγκ Κονγκ συμβάλλουν περισσότερο σε όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης του παιδιού τους, δαπανώντας κατά μέσο όρο 132.161 δολάρια.
Οι γονείς δαπανούν, κατά μέσο όρο, 44.221 δολάρια για την εκπαίδευση του παιδιού τους από το δημοτικό σχολείο μέχρι και το πρώτο πτυχίο, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της HSBC «Η αξία της εκπαίδευσης», με τίτλο «Ολοένα και υψηλότερα».
Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν περισσότεροι από 8.400 γονείς σε 15 χώρες. Οι γονείς στο Χονγκ Κονγκ συμβάλλουν περισσότερο σε όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης του παιδιού τους (δίδακτρα, βιβλία, μεταφορές και διαμονή), δαπανώντας κατά μέσο όρο 132.161 δολάρια. Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (99.378 δολάρια) και η Σιγκαπούρη (70.939 δολάρια).
Η πλειοψηφία των γονέων (87%) συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους της τρέχουσας βαθμίδας εκπαίδευσης του παιδιού τους, ενώ το 85% συνεισφέρει οικονομικά, επίσης, στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Πέρα από τα φοιτητικά δάνεια, μόνο το 15% των σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρηματοδοτεί την εκπαίδευσή του. Το 16% λαμβάνει κρατική στήριξη (μέσω υποτροφίας, επιχορήγησης ή χορηγίας) και 8% αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη από το πανεπιστήμιο ή το σχολείο.
H επιτυχία
Όταν κλήθηκαν να σκεφτούν τον πανεπιστημιακό κλάδο σπουδών τον οποίο θα ήθελαν να ακολουθήσουν τα παιδιά τους, οι γονείς έδειξαν τις φιλοδοξίες τους. Η ιατρική (13%), η διοίκηση επιχειρήσεων και τα χρηματοοικονομικά (11%) και οι πολυτεχνικές σπουδές (10%) αποτελούν τους κλάδους που οι γονείς προτιμούν περισσότερο.
Επιπλέον, περισσότεροι από εννέα στους δέκα (91%) γονείς εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για το παιδί τους, ενώ το 76% αυτών αναμένει να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους της. Σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) γονείς θεωρούν την ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σημαντική προκειμένου το παιδί τους να αποκτήσει πλήρη απασχόληση στον τομέα που έχει επιλέξει να ακολουθήσει επαγγελματικά. Η σημασία ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης αναγνωρίζεται ακόμη περισσότερο από τους γονείς στην Κίνα (91%), στην Ινδονησία (91%) και στο Μεξικό (90%).
Οι γονείς στην Ασία είναι πιο πιθανό να είναι αισιόδοξοι για την εκπλήρωση των δυνατοτήτων των παιδιών τους. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος των γονέων που είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα έχει ένα λαμπρό μέλλον ανέρχεται σε 75%, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ινδία είναι 87% και στην Κίνα 84%. Αντίθετα, οι γονείς στη Γαλλία είναι πιο επιφυλακτικοί, με μόνο το 42% να είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα έχει ένα λαμπρό μέλλον. Επίσης, το 85% των γονέων στην Ινδία και το 78% στην Κίνα αισθάνονται σίγουροι ότι το παιδί τους θα αποκτήσει μια σπουδαία δουλειά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 68%. Στη Γαλλία, μόνο το 36% των γονιών αισθάνονται σίγουροι ότι το παιδί τους θα κάνει σπουδαία δουλειά.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο καθηγητής κ. Colin B. Grant, Vice President (International) του Πανεπιστημίου Southampton, δήλωσε: «Οι γονείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των παιδιών τους μέσα από τις υψηλές προσδοκίες τους αλλά και επειδή είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν οικονομικά την εκπαίδευση των παιδιών τους μέχρι το επίπεδο του μεταπτυχιακού. Η επιθυμία για την επίτευξη της επιτυχίας γίνεται εμφανής με τη σαφή προτίμηση προς τους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, των πολυτεχνικών σπουδών, των μαθηματικών και στους τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων και των οικονομικών.
Η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στους συγκεκριμένους κλάδους και η αξία των επαγγελματιών αυτών στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να εντείνεται κατά τα επόμενα χρόνια».
Σχέδια για το μέλλον
Ενώ οι γονείς είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τα παιδιά τους, ώστε να εξελίξουν την καριέρα τους, πολλοί δεν προγραμματίζουν να εξοικονομήσουν χρήματα τα οποία θα καλύψουν το σημαντικό κόστος που συνδέεται με τη συνεχή εκπαίδευση του παιδιού τους.
Συνήθως, τα δίδακτρα για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου διετούς διάρκειας σε πολυτεχνική σχολή ανέρχονται στις 26.400 δολάρια ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και 21.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και 19.700 δολάρια στην Αυστραλία.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γονέων (74%) κάνουν χρήση του καθημερινού τους εισοδήματος για να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πόσο συμβάλλουν σε ετήσιο επίπεδο. Πολλοί γονείς κάνουν ή έχουν κάνει οικονομικές θυσίες για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές του παιδιού τους, όπως η μείωση των εξόδων τους για δραστηριότητες αναψυχής (40%), οι επιπλέον ώρες εργασίας (21%), ο περιορισμός της δικής τους μακροπρόθεσμης αποταμίευσης ή των επενδύσεών τους (20%), ή πιάνουν μια δεύτερη δουλειά (18%). Επιπλέον, το 82% των γονέων είναι έτοιμοι να κάνουν προσωπικές θυσίες για την επιτυχία του παιδιού τους.
Οι γονείς στην Κίνα φαίνονται να είναι πιο προετοιμασμένοι οικονομικά, με περισσότερους από τους μισούς (55%) να πληρώνουν τις σπουδές των παιδιών τους από τις αποταμιεύσεις τους, τις επενδύσεις ή ασφαλιστικά προγράμματα και περισσότερα από τα δύο πέμπτα (43%) μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα αποταμίευσης για σπουδές. Αντιθέτως, λιγότεροι από έναν στους δέκα γονείς στο Ηνωμένο Βασίλειο (5%), στην Αυστραλία (8%) και στο Μεξικό (8%) επιδοτούν την εκπαίδευση των παιδιών τους μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών.
Ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδας, τόνισε: «Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών τους. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται δεν υπολογίζουν σωστά το κόστος της εκπαίδευσης και, συνεπώς, δεν προγραμματίζουν κατάλληλα τον τρόπο χρηματοδότησής της».
«Στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες ανεύρεσης υποτροφιών είναι περιορισμένες και οι γονείς είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την εκπλήρωση των εκπαιδευτικών ονείρων των παιδιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι γονείς για να καταφέρουν να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους χρειάζεται να έχουν καταρτίσει ένα ρεαλιστικό πλάνο χρηματοδότησης. Στην HSBC, διαθέτουμε τα εργαλεία και την απαραίτητη εμπειρία ώστε να στηρίξουμε τους γονείς στην απαιτητική διαδικασία του προγραμματισμού».