Η Huawei πιέζει για παγκόσμια πρότυπα ασφαλείας
- 27/10/2013, 13:42
- SHARE
Η κινεζική εταιρεία που είναι αποκλεισμένη από την αμερικανική αγορά, επιδιώκει να διασκεδάσει τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.
του Μίχαλ Λεβ-Ρα
Η κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεφωνικού εξοπλισμού Huawei, που έχει αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά για λόγους που έχουν να κάνουν με την φημολογούμενη σχέση της με την κινεζική κυβέρνηση, πιέζει τώρα για υιοθέτηση νέων παγκόσμιων προτύπων ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες.
Η εταιρεία είχε δοκιμάσει, ανεπιτυχώς, να διεκδικήσει αρκετά συμβόλαια στις ΗΠΑ. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση την απέκλεισε από την αμερικανική αγορά εξαιτίας φόβων ότι η συμμετοχή της στην κατασκευή κρίσιμων αμερικανικών υποδομών θα καθιστούσε τις ΗΠΑ ευάλωτες σε πιθανή κατασκοπία.
Σαν απάντηση, η Huawei ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποδείξει ότι τα προϊόντα της δεν αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Δοκίμασε επίσης να καλοπιάσει αμερικανικές εταιρείες προτιθέμενη να αγοράσει εξοπλισμό αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, σε μια τελευταία προσπάθεια να αλλάξει τη δημόσια εικόνα της, πιέζει για διεθνείς συνεργασίες ώστε να αλλάξουν τα πρότυπα ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες. Ο Άντυ Πέρντι, επικεφαλής ασφάλειας για το αμερικανικό τμήμα της Huawei, λέει: «Μπορεί να φανεί αντιφατικό αλλά ξεκίνησα να δουλεύω (στην εταιρεία) για να κάνω πιο ασφαλή την παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή υποδομή.»
Διαβάστε ακόμη: Κινεζικός «Μεγάλος Αδελφός» φοβίζει τις ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα η Huawei δημοσίευσε ένα ανυπόγραφο κείμενο που υποστήριζε ένα ευρύ φάσμα προτύπων ασφαλείας. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κεν Χου, προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους που υπάρχουν σχετικά με την εταιρεία. «Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ μας δεν δεχθήκαμε εντολές ή αιτήματα από την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξουμε τις θέσεις μας, την πολιτική μας, τις διαδικασίες μας, τον εξοπλισμό, το λογισμικό ή την πολιτική προσλήψεων, παρά μόνο να βελτιώσουμε την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών που παρέχουμε,» έγραψε. «Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν μας ζητήθηκε να παρέχουμε πρόσβαση στην τεχνολογία μας, ή να παρέχουμε δεδομένα ή πληροφορίες για οποιονδήποτε πολίτη ή οργάνωση σε κάποια κυβερνητική υπηρεσία.»
Το κείμενο αυτό με τίτλο «Οι προοπτικές της ασφάλειας τηλεπικοινωνιών» απευθύνει κάλεσμα σε εταιρείες και νομοθέτες να συνεργαστούν ώστε να θέσουν παγκόσμια πρότυπα ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες. Για το λόγο αυτό η Huawei μοιράζεται κάποιες από τις λύσεις που έχει και σύντομα θα δημοσιεύσει μια λίστα με 100 ερωτήματα σε σχέση με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών από τους πελάτες της.
Διαβάστε ακόμη: Ποιος φοβάται την Huawei;
Δεν είναι σαφές πόσο έντονη είναι η διάθεση της Huawei να γίνει ο ηγέτης σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας ή ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της. Είναι όμως σαφές ότι σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην αμερικανική αγορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Την περασμένη άνοιξη στελέχη της εταιρείας άφησαν να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφερόντουσαν πλέον για πωλήσεις στις ΗΠΑ. Αυτό δεν ισχύει, λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ουίλιαμ Πλάμερ, που υποστηρίζει ότι η Huawei έχει πέσει θύμα άδικων διακρίσεων και προστατευτισμού στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε έσοδα 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι αλλά κατέχει μικρό κομμάτι αγοράς στην ασύρματη αγορά των ΗΠΑ.
Η Huawei είναι υπομονετική, έχει στρατηγικό πλάνο και άφθονα χρήματα. Παρότι δεν είναι πιθανό το κείμενο αυτό να αλλάξει τη γνώμη του κοινού απέναντί της, η εταιρεία έχει συνειδητοποιήσει ότι οι μάχες αυτές δεν κερδίζονται σε μια μέρα.