Οι 30 μέρες που θα κρίνουν το μέλλον της συμφωνίας με τους θεσμούς

Οι 30 μέρες που θα κρίνουν το μέλλον της συμφωνίας με τους θεσμούς
Delia Velculescu, the new International Monetary Fund (IMF) representative for Greece, gets into a car after a meeting at the Bank of Greece in Athens, Greece July 31, 2015. Top level contacts between Greek ministers and the heads of institutions discussing Greece's new bailout started on Friday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RTX1MLKQ

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα και τι λένε οι δανειστές για ασφαλιστικό, συντάξεις και φορολογικό.

Στις επόμενες 30 ημέρες κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης. Έως τις 2 Απριλίου, τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν συνεχείς ανταλλαγές στοιχείων μέσω e-mail και αν χρειαστεί θα γίνουν τηλεδιασκέψεις των υπουργών με τους επικεφαλής για να διευκρινίζονται όλα χωρίς καθυστέρηση.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα φθάσουν στην Αθήνα και στις 4 του μήνα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέσα σε δύο εβδομάδες, δηλαδή πριν από τις 15 Απριλίου που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και αναμένονται τα πρώτα μηνύματα για το πρόγραμμα και το Χρέος.

Τελική ημερομηνία, για να μην ξαναμπεί σε περιπέτειες η οικονομία, είναι η 22α Απριλίου, δηλαδή η ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο χρόνος επαρκεί, καθώς με εξαίρεση τα «κόκκινα» δάνεια, στα υπόλοιπα μέτωπα έχει γεφυρωθεί η απόσταση.

Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών σημειώνουν, πάντως, ότι στο φορολογικό απαιτούνται κι άλλες βελτιώσεις στην ελληνική πρόταση, παρά τα βάρη που φέρνει στους μικρομεσαίους.

Στο Ασφαλιστικό οι διαφορές αφορούν στον πυρήνα του ελληνικού σχεδίου, δηλαδή στο ύψος των κύριων συντάξεων μέσω των ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης.

Στα «κόκκινα» δάνεια η γραμμή του κουαρτέτου είναι η πλήρης απελευθέρωση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρώτης κατοικίας, ενώ πολλές παραμένουν οι «γκρίζες» ζώνες για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τη στρατηγική που θα ακολουθεί στα προς αξιοποίηση/ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία.