Η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό: Στο στόχαστρο τα «μαύρα ενοίκια» με νέο ψηφιακό εργαλείο

Η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό: Στο στόχαστρο τα «μαύρα ενοίκια» με νέο ψηφιακό εργαλείο
Panoramic view of metropolitan Athens, Greece with Lycabettus hill and Pedion tou Areos park seen from Areopagus rock
Από τον Σεπτέμβριο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εφαρμόσει ένα νέο ψηφιακό σύστημα, το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων».

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στοχεύοντας ειδικά στα αδήλωτα τετραγωνικά και τα «μαύρα ενοίκια». Από τον Σεπτέμβριο, αποκτά ένα ισχυρό «ηλεκτρονικό μάτι» που θα επιτρέπει άμεσες διασταυρώσεις δεδομένων.

Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει μια εκτενή βάση δεδομένων, το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», που θα καταγράφει όλες τις πληροφορίες για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Αυτή η βάση θα συνδέεται με το Κτηματολόγιο και θα συγκεντρώνει στοιχεία από τις δηλώσεις Ε9 και την πλατφόρμα μισθώσεων της ΑΑΔΕ.

Το μητρώο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις μισθώσεις ακινήτων, καταγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως την επιφάνεια, τη θέση, τον όροφο, και άλλα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και ακινήτων.

Το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που υποβάλλεται ή λύνεται μια δήλωση μίσθωσης, παρέχοντας στην ΑΑΔΕ πλήρη και ακριβή εικόνα για τα εισοδήματα από ενοίκια. Επιπλέον, θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο φορολογικών δηλώσεων, ώστε τα εισοδήματα και οι δαπάνες να προσυμπληρώνονται αυτόματα στα έντυπα Ε1 και Ε2.

Με αυτό το νέο εργαλείο, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις πλασματικών δηλώσεων και να επιβάλλει τις απαραίτητες κυρώσεις, διασφαλίζοντας έτσι την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων και την αποτροπή της παράνομης απόκτησης κοινωνικών επιδομάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: