Η Adidas δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
- 06/08/2015, 19:00
- SHARE
Η πορεία της Adidas Hellas στη χώρα, οι επενδύσεις του ομίλου και η αντιμετώπιση των ακραίων οικονομικών συνθηκών.
Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο «αγαπητούς» για το καταναλωτικό κοινό κλάδους, που αν και γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για το μέγεθός του σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε εξοικειωμένοι με τα δυνατά brands που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Ένας από τους ισχυρούς παίχτες που έχει «λατρέψει» η αγορά και αυτός που χορηγεί και τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στη χώρα μας, είναι η Adidas.
To 2015, η Adidas Hellas βραβεύτηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά ως «Διαμάντι της Ελληνικής Οικονομίας», και για πρώτη φορά συμπεριελήφθη στη λίστα Μοst Admired Companies in Greece του FORTUNE, ενώ φέτος το καλοκαίρι άνοιξε και το 1ο Adidas Superstar Store στην πλατεία Αγ. Ειρήνης. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι νούμερο ένα εταιρεία αθλητικών ειδών στο ποδόσφαιρο και το στίβο και η μόνη που από τα πρώτα χρόνια της σύστασής της ενέταξε τμήμα μόδας, λανσάροντας και street wear παπούτσια τα οποία υπογράφουν πολύ γνωστοί σχεδιαστές μόδας. Aνακοίνωσε μάλιστα και την απόκτηση της Runtastic έναντι του ποσού των 220 εκατομμυρίων ευρώ, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την θέση της στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Να έχει κάθε αθλητής το καλύτερο παπούτσι για το άθλημά του!
Για την ιστορία αρκεί να αναφέρουμε πως το 1920, ο ιδρυτής της Adidas Adi Dassler, μόλις 20 ετών, δημιούργησε το πρώτο ζευγάρι παπουτσιών, εμπνευσμένος από μία απλή ιδέα: Το όραμά του να παρέχει σε κάθε αθλητή το καλύτερο παπούτσι για το άθλημά του. Με το πάθος του για τον αθλητισμό, ήταν από την αρχή πολύ κοντά με τους αθλητές και πάντα ήταν παρόν στα σημαντικά αθλητικά γεγονότα.
Ο Adi Dassler επικεντρώθηκε στα κλασσικά αθλήματα του στίβου. Οι αθλητές φόρεσαν τα ειδικά παπούτσια που σχεδίασε για πρώτη φορά, το 1928 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Άμστερνταμ, ενώ μέχρι τα μέσα του 1930, ο Adi Dassler είχε ήδη δημιουργήσει 30 διαφορετικούς τύπους παπουτσιών για 11 αθλήματα, με την βοήθεια 100 εργαζομένων. Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, η Adidas εξελίχθηκε σε ηγετική εταιρία στην παραγωγή παπουτσιών παγκοσμίως. Το ορόσημο στην πορεία του Adi Dassler ήταν η νίκη της ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας στο World Cup το 1954, όπου στον θρυλικό τελικό με αντίπαλο την ομάδα της Ουγγαρίας, η γερμανική ομάδα φόρεσε Adidas ποδοσφαιρικά παπούτσια με τάπες στην σόλα των παπουτσιών τους.
Η Adidas στην ελληνική αγορά
Η Adidas Hellas ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη χώρα μας το 1996 και το 2007 έγινε παράρτημα της πολυεθνικής Adidas Group. Η ανάπτυξή της ήταν ραγδαία, τόσο σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αφού από τα 30 άτομα που είχε όταν ξεκίνησε, σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στα ιδιόκτητα καταστήματά της στην Ελλάδα ξεπερνά τους 300.
Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όταν τα διεθνή ΜΜΕ προέβαλαν μόνο την αρνητική πλευρά των όσων διαδραματίζονταν στη χώρα μας, η γερμανικών συμφερόντων Adidas στήριξε την εγχώρια αγορά προβαίνοντας σε επενδύσεις.
«Το διάστημα 2012-2013 η μητρική αποφάσισε να ανακαινίσει τα γραφεία της στην Ελλάδα, προκειμένου οι υπάλληλοί της να απολαμβάνουν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Ήθελε να επενδύσει στην πρόσληψη καταρτισμένου προσωπικού αλλά και να δώσει ώθηση στο brand. Παράλληλα, εμπιστεύτηκε το ελληνικό τμήμα στο οποίο έδωσε την εποπτεία της ανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει χώρες όπως η Σερβία, η Κροατία, τα Σκόπια, η Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Κύπρος, η οποία μάλιστα καταγράφει και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» αναφέρει στο Fortune η Χριστίνα Αλεξανδροπούλου Facilities Manager, South East Europe & Global Green Teams Coordinator της Adidas Group.
Επιπρόσθετα, στρατηγικής σημασίας είναι για την Adidas και η συνεργασία που έκλεισε με τον επιχειρηματία Σάμι Φάις για την ανάπτυξη δικτύου το οποίο απαριθμεί συνολικά 26 καταστήματα franchise σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Η δυναμική στρατηγική που ακολουθεί μέσα στην κρίση η Adidas βασίζεται στο επιθετικό marketing, στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, στις επιδοτήσεις και χορηγίες, αλλά και στο κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. «Παρατηρείται το φαινόμενο οι νέοι καταναλωτές να αγοράζουν ένα brand με γνώμονα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το προϊόν στο περιβάλλον. Η καλή θέληση και η κοινωνική ευαισθησία από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι σίγουρα η τάση του μέλλοντος. Το μυστικό επιτυχίας μιας εταιρείας είναι η έμπνευση. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να παρακινείς τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα για καλό σκοπό».
Όσο για τη φιλοσοφία της εταιρείας, η κ. Αλεξανδροπούλου υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική εταιρεία που θεωρεί το ανθρώπινο κεφάλαιο ως δύναμή της, ενώ η καρδιά της είναι ο αθλητισμός. «Στην Adidas τα business plans που καταρτίζονται αφορούν στόχους σε επίπεδο πενταετίας. Ο Γενικός Διευθυντής της Adidas Group ανακοίνωσε πως μέχρι το 2020 ο βασικός στόχος του ομίλου παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη του brand στις παγκόσμιες αγορές, με αύξηση πωλήσεων κατά 15% και συνεργασίες με φορείς και εταιρείες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων».
Σχεδιασμός παπουτσιών με τεχνολογία 3D Printing
Ωστόσο, αυτό που αναμένεται να συγκλονίσει τους λάτρεις του brand Adidas είναι τα καταστήματα του μέλλοντος. Όπως αποκαλύπτει η κ. Αλεξανδροπούλου η Adidas έχει αρχίσει να εστιάζει στο 3D Printing. Στο εγγύς μέλλον ο πελάτης θα μπαίνει στο κατάστημα και μαζί με τον υπάλληλο θα μπορεί να σχεδιάζει το παπούτσι που θέλει και να του δώσει μορφή σε 3D διαστάσεις.
Να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2014 η Adidas εγκαινίασε στο Βερολίνο το πρώτο «πράσινο» κατάστημα Home Court, στο οποίο οι πλαστικές σακούλες απουσιάζουν αφού η λειτουργία του βασίζεται στην υιοθέτηση οικολογικής συνείδησης. «Πρόσφατα παρουσιάστηκε σε έκθεση του εξωτερικού ένα παπούτσι φτιαγμένο από δίχτυα ψαράδων και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον και αυτό είναι και το όραμα του μέλλοντος. Η Adidas είναι σοβαρός παίχτης στην αγορά και ηγέτης στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Μελλοντικά θα δούμε παπούτσια στην αγορά από πρωτότυπο υλικό, πιο ανάλαφρα και πιο αναπαυτικά».
Πολύ σημαντικό για την Adidas Group ως εταιρεία είναι το «ευ αγωνίζεσθε» προς τους εργαζομένους της. Όπως αναφέρεται και στην ετήσια έκθεσή του ομίλου, στόχος του είναι να εναρμονίσει τα εμπορικά συμφέροντα του ομίλου Adidas με τις ιδιωτικές και οικογενειακές ανάγκες των εργαζομένων του. «Ως εκ τούτου, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα για την Εξισορρόπηση Εργασιακής και Προσωπικής Ζωής / Work-life Ιntegration (WLI) Team που ασχολείται με τη συμβατότητα του ελεύθερου χρόνου και της εργασίας. Κάθε χρόνο η Adidas δημοσιεύει το Sustainability Report όπου παρουσιάζει τα επιτεύγματά της στον τομέα αυτό και ανήκει πλέον στις δέκα πολυεθνικές εταιρίες που σέβονται το περιβάλλον και τους υπάλληλους της, τηρώντας παράλληλα αυστηρές προδιαγραφές αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα κατά το “Global 100 Μost Sustainable Corporations in the World”».
Αύξηση πωλήσεων στην ελληνική αγορά
Το 2008 ήταν από τις χειρότερες χρονιές για την Adidas στη χώρα μας καθώς στον ισολογισμό της κατεγράφησαν ζημιές. Ωστόσο, παρά την έλευση της κρίσης που «γονάτισε» εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες και ανάγκασε αρκετές πολυεθνικές να αποχωρήσουν από τη χώρα, στην Adidas τα οικονομικά μεγέθη άρχισαν σταδιακά να βελτιώνονται με αποτέλεσμα το 2014 να κλείσει με τζίρο για πρώτη φορά πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ και πιο συγκεκριμένα στα 105 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος για φέτος, που είχε τεθεί από τη διοίκηση προ δημοψηφίσματος, ήταν τα 110 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως μας λέει και η κ. Αλεξανδροπούλου όλα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και τον αντίκτυπο που αυτές θα έχουν στον κόσμο των επιχειρήσεων. «Η διοίκηση επένδυσε όταν παντού ακουγόταν τα σενάρια περί Grexit. Εξακολουθεί να βλέπει την Ελλάδα ως επιχειρηματική ευκαιρία και δεσμεύεται πως θα συνεχίσει τις επενδύσεις».
Η Adidas και τα capital controls
Όταν μάλιστα ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και επιβλήθηκαν τα capital controls η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία αγκάλιασε τους εργαζόμενους και τους παρείχε ρευστό για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες ενώ τους καθησύχαζε λέγοντάς τους ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την στρατηγική της. «Οι μειώσεις τζίρου στα καταστήματα δεν επηρέασαν τον τρόπο που οι Γερμανοί βλέπουν την Ελλάδα. Αντιθέτως, αποφάσισαν να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Όλο αυτό το διάστημα που η αγορά αντιμετωπίζει δυσκολίες, εμείς κρατήσαμε χαμηλά τις τιμές προσφέροντας ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα, ειδικά στην κατηγορία του παιδικού. Πολύ θετικά μηνύματα λαμβάνουμε και από τις πωλήσεις στα καταστήματα outlet».
Στην Ελλάδα το μείζον πρόβλημα που δημιούργησε η οικονομική κρίση ήταν τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και η λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων», με την Adidas να είναι από τις εταιρείες που έδωσαν πολύ μεγάλη προσοχή από την πρώτη στιγμή στους νέους εργαζόμενους προσφέροντάς τους εργασία. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην Adidas ανέρχονται σε 53.000 και ο μέσος όρος ηλικίας είναι κοντά στα τριάντα. Είναι φρέσκα μυαλά που έχουν ανάγκη από έμπνευση και ανησυχούν για τις επιπτώσεις του καταναλωτισμού».
Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη της Adidas το πρώτο τρίμηνο του 2015, κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,2% στα 221 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 204 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9% στα 4,08 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, βρίσκοντας στήριξη στην ισχυρή ζήτηση από τη δυτική Ευρώπη και την Κίνα.