Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν 20.000 απολύσεις μέσα σε μια μόλις εβδομάδα
- 07/12/2019, 16:08
- SHARE
των Christoph Rauwald, David Welch & Anurag Kotoky, Bloomberg
Η φετινή χρονιά μοιάζει να είναι μία από τις χειρότερες για τους εργαζομένους στον κλάδο του αυτοκινήτου παγκοσμίως, εν μέσω μείωσης της ζήτησης και αναπροσανατολισμού του συνόλου της τεχνολογίας οχημάτων. Την περασμένη εβδομάδα, ενδεικτικά, μόνο η Daimler AG και η Audi ανακοίνωσαν την περικοπή σχεδόν 20.000 θέσεων εργασίας.
Συνολικά, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να χαθούν πάνω από 80.000 δουλειές στην αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg News. Αν και οι περικοπές συγκεντρώνονται γεωγραφικά στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλες ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν είναι απρόσβλητες και βλέπουν κι αυτές τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να «κατεβάζουν ταχύτητα» ως προς την παραγωγή.
Οι γερμανικές εταιρείες δεν είναι οι μόνες που προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού· το ίδιο έκαναν μέσα στην τελευταία χρονιά η General Motors, η Ford Motor και η Nissan Motor. Οι δασμοί και οι εμπορικές διαμάχες αυξάνουν τα κόστη και θέτουν εμπόδια στις επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες επαναξιολογούν το προσωπικό τους καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης.
Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα παράξει 88,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα και φορτηγάκια φέτος – αριθμός μειωμένος κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών HIS Markit. Η οργάνωση προώθησης των συμφερόντων των Γερμανών αυτοκινητοβιομηχάνων VDA προέβλεψε την Τετάρτη ότι η πτώση θα συνεχιστεί και του χρόνου, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των παραδόσεων παγκοσμίως θα πέσει στα 78,9 εκατομμύρια οχήματα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.
Ο ρυθμός των περικοπών στη χώρα της Mercedes-Benz, της Porsche και της BMW αναμένεται να είναι «εντονότερος το 2020» ανέφερε ο Πρόεδρος της VDA, Bernhard Mattes, σε συνέντευξή του στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι μόνο η τεχνολογική μετάβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Παρατηρούμε μια θεμελιώδη δομική μεταβολή με τεράστιες επενδύσεις σε μια εποχή ανάσχεσης της δυναμικής της αγοράς – η ένταση γίνεται αισθητή σε πολλές εταιρείες» είπε ο Mattes.
Περικοπές θέσεων εργασίας παρατηρούνται και στην Κίνα, όπου απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στον κλάδο. Η χώρα πλήττεται από μία πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων NIO, η οποία έχει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και είδε την τιμή της μετοχής της να καταρρέει, απέλυσε σχεδόν 20% του εργατικού της δυναμικού τον περασμένο Σεπτέμβρη, κόβοντας 2.000 θέσεις εργασίας.