Η αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων του κόσμου των video games
- 25/04/2015, 09:30
- SHARE
Το να παρακολουθεί κανείς άλλους ανθρώπους να παίζουν βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε μια πολλών δισεκατομμυρίων.
του Τζον Γκοντιόζι
Το επαγγελματικό παίξιμο ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γνωστό ως «eSports», έχει μια βάση οπαδών που θα ξεπεράσει τους οπαδούς του NFL μέχρι το 2017 και τα μεγάλα εμπορικά σήματα, όπως η Coca-Cola, ήδη ψάχνουν για ευκαιρίες χορηγίας.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα των Newzoo και Repucom, το επαγγελματικό παίξιμο ηλεκτρονικών παιχνιδιών (που ονομάζεται eSports και σημαίνει ηλεκτρονικά σπορ) αυξάνεται με ρυθμό-ρεκόρ, με προβλεπόμενο παγκόσμιο κοινό που θα ξεπερνά τα 335 εκατομμύρια οπαδούς (145 εκατομμύρια ενεργούς οπαδούς και επιπλέον 190 εκατομμύρια περιστασιακούς οπαδούς) μέχρι το 2017. Συγκριτικά, το NFL έχει σήμερα μια παγκόσμια βάση οπαδών 151 εκατομμυρίων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων Αμερικανών.
Η έκθεση δείχνει ότι σε παγκόσμια κλίμακα, υπάρχουν 2,2 δισεκατομμύρια οπαδοί που ο καθένας αποφέρει κατά μέσο όρο 56 δολάρια ανά έτος. Οι οπαδοί των eSports αποφέρουν σήμερα κατά μέσο όρο 2,2 δολάρια ανά άτομο ανά έτος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα του παιχνιδιού. Οι τρέχουσες συντηρητικές προβλέψεις της Newzoo χρησιμοποιούν μέσα έσοδα 3,2 δολάρια για τα eSports ανά οπαδό για το 2017. Με την ανάπτυξη να καθοδηγείται κυρίως από ένα ευρύ κοινό, τα παγκόσμια έσοδα eSports θα ανέλθουν στα 451 εκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια από τώρα.
«Αυτό καθιστά τα eSports συγκρίσιμα με τα 10 κορυφαία αθλήματα, ή με παγκοσμίως γνωστά πρωταθλήματα όπως το NFL ή το Τσάμπιονς Λιγκ», λέει ο Πίτερ Ουόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Newzoo. «Αν ο μέσος όρος εσόδων ανά οπαδό αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό στα 7 δολάρια, τα eSports θα είναι μια αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2017 με ακόμη περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης».
Μεγάλες μάρκες όπως η Intel, η Coca-Cola, η American Express, η Duracell, η HTC, η Nvidia, και η BenQ έχουν ήδη στραφεί στο κοινό των eSports. Και καθώς αυτό το κοινό μεγαλώνει, όλο και περισσότερες μάρκες που υποστηρίζουν παραδοσιακά αθλήματα θα αρχίσουν να επενδύουν στα eSports. Ο Ουόρμαν λέει ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες ήδη μιλάνε με την εταιρεία του σχετικά με καλύτερους τρόπους για να συνδεθούν με τους οπαδούς των eSports.
«Το καλό με τα παραδοσιακά αθλήματα είναι ότι είναι τόσο οργανωμένα και πλήρως προσανατολισμένα προς την έκθεση και τη διαφήμιση», λέει ο Ουόρμαν. «Τα eSports στο σύνολό τους είναι κατακερματισμένα, παγκόσμια και ως επί το πλείστον εντελώς διαδικτυακά. Οι μεγάλες μάρκες είναι δύσκολο να συμπεριλάβουν στα παραδοσιακά μοντέλα αθλητικών χορηγιών τη διαφήμιση στα eSports».
Ο Ουόρμαν λέει ότι οι μεγάλες μάρκες θα πρέπει να αγκαλιάσουν τη συμμετοχή των καταναλωτών σε όλα τα ψηφιακά κανάλια, αν θέλουν να καρπωθούν τα οφέλη που υπάρχουν σήμερα από το χαμηλό κόστος εισόδου στην αγορά.
«Τα eSports, συμπεριλαμβανομένης της ερασιτεχνικής σκηνής τυχερών παιχνιδιών, δημιουργούν ήδη περισσότερο περιεχόμενο βίντεο και προβολής από το NFL», λέει ο Ουόρμαν. «Δεν είναι τα κορυφαία πρωταθλήματα eSports που αποτελούν απειλή για τα παραδοσιακά αθλήματα, όπως το NFL, αλλά η μεγαλύτερη τάση των καταναλωτών να παρακολουθούν ο ένας τον άλλο στο παίξιμο ανταγωνιστικών παιχνιδιών. Η ποσότητα του περιεχομένου είναι ατελείωτη, καθώς οι καταναλωτές θέλουν να δημιουργούν και να μοιράζονται εμπειρίες, καθώς και να οργανώνονται σε κοινότητες με βάση αυτό το περιεχόμενο».