Η άκρως αμφιλεγόμενη ζωή του «ηγέτη» της γαλλικής ακροδεξιάς, Ζαν-Μαρί Λεπέν

Η άκρως αμφιλεγόμενη ζωή του «ηγέτη» της γαλλικής ακροδεξιάς, Ζαν-Μαρί Λεπέν
(FILES) French far-right leader and founder of the National Front (NF) Jean-Marie Le Pen addresses NF members at the end of the summer political convention in Cap d'Agde, southern France on September 2, 1988, where he drew harsh criticism nationwide after he made a play on words linking the name of French minister for Public Service Michel Durafour to crematory ovens. French far-right leader Jean-Marie Le Pen, who died on January 7, 2025, aged 96, was "a historic figure", the Elysee said, adding that President Emmanuel Macron sent his condolences to his family. Le Pen, who co-founded what is now the National Rally party, was a "historic figure of the far right", the Elysee said in a terse statement, adding that "history will judge" his role in France's political life. (Photo by ERIC CABANIS / AFP) Photo: AFP
Ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της γαλλικής πολιτικής, με μεγάλη επιρροή στην ακροδεξιά σκηνή της Γαλλίας και της Ευρώπης.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, που πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 96 ετών, υπήρξε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής, γνωστός για τις εξαιρετικά ακραίες απόψεις του και την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Εθνική Συσπείρωση (RN). Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Λεπέν προκάλεσε την κοινή γνώμη στη Γαλλία με τις δηλώσεις του, όπως όταν χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ως «λεπτομέρεια της ιστορίας», ενώ άσλησε σφοδρή κριτική σε θέματα όπως η μετανάστευση, η ΕΕ και η πολιτική ελίτ.

Γεννημένος στο λιμάνι της Τρενιτέ-συρ-Μερ στη Βρετάνη στις 20 Ιουνίου 1928, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ήταν γιος μιας μοδίστρας και ενός ψαρά. Η τραγική απώλεια του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αλιευτικό του σκάφος χτύπησε νάρκη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επηρέασε βαθιά τη ζωή του και τον προετοίμασε για μια πορεία γεμάτη αντιφάσεις.

Ως νέος, ο Λεπέν υπηρέτησε στον στρατό και συμμετείχε σε πολέμους για την υπεράσπιση των γαλλικών αποικιών στην Ινδοκίνα και την Αλγερία. Η εμπειρία του από τις αποικιακές συγκρούσεις διαμόρφωσε τις ακροδεξιές απόψεις του, ενώ η αντίθεση του στη διαδικασία αποαποικιοποίησης και οι επιθέσεις του στον Σαρλ ντε Γκολ, τον ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για την απόφαση να παραχωρηθεί ανεξαρτησία στην Αλγερία, ήταν κεντρικά στοιχεία του πολιτικού του λόγου.

Το 1972, ο Λεπέν ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο, ένα ακροδεξιό κόμμα που τόνιζε την εθνική κυριαρχία, την αντίθεση στη μετανάστευση και την κριτική στην ΕΕ. Παρά τις ακραίες θέσεις του, το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε έδαφος στις εκλογές, καταφέρνοντας μάλιστα να εκλέξει βουλευτές στη δεκαετία του 1980. Όμως, η ρητορική του Λεπέν, η οποία περιλάμβανε ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια, έκανε το κόμμα του να θεωρείται περιθωριακό για πολλούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγαλύτερη του πολιτική επιτυχία ήρθε το 2002, όταν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκαλώντας σοκ σε όλη τη Γαλλία. Ωστόσο, η ήττα του από τον Ζακ Σιράκ ήταν εκκωφαντική. Ο ίδιος φάνηκε να νοιάζεται περισσότερο για έναν ρόλο προβοκάτορα στην πολιτική σκηνή της χώρας, παρά για έναν ρόλο δυνητικού προέδρου.

Η σχέση του Λεπέν με την οικογένειά του υπήρξε περίπλοκη. Η κόρη του, Μαρίν Λεπέν, ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου το 2011 και ξεκίνησε μια προσπάθεια να «αποδαιμονοποιήσει» το κόμμα και να το απομακρύνει από τις ακραίες θέσεις του πατέρα της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ζαν-Μαρί Λεπέν από το κόμμα το 2015, όταν εκδιώχθηκε λόγω των αντισημιτικών δηλώσεών του. Παρά τις διαφορές τους, ο Λεπέν συνέχισε να υποστηρίζει τις θέσεις του για τη μετανάστευση και την εθνική κυριαρχία.

Η πολιτική του κληρονομιά συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην ακροδεξιά σκηνή της Γαλλίας και της Ευρώπης, με το πλέον κόμμα ηγεσίας της κόρης του να σημειώνει σημαντική άνοδο στις τελευταίες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: