Η Alibaba συνεχίζει το «άνοιγμα» της στην τεχνητή νοημοσύνη, με λανσάριμα 100 νεών μοντέλων

Η Alibaba συνεχίζει το «άνοιγμα» της στην τεχνητή νοημοσύνη, με λανσάριμα 100 νεών μοντέλων
epa06710593 (FILE) - A file photo dated 17 March 2014 showing people walking in the headquarters campus of Alibaba Group, mother company of Chinese e-commerce giants Taobao and Tmall, in Hangzhou, Zhejiang province, China (re-issued 04 May 2018). Alibaba on 04 May 2018 reported their fiscal year 2018 results, saying their full year revenue grew 58 per cent to 39,898 million USD and core commerce revenue grew 60 per cent, while profit growth reached over 40 per cent and annual free cash flow was at 15.8 billion USD. Alibaba says they expect overall revenue for fiscal year 2019 to grow above 60 per cent. EPA/CRAB HU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με ένα νέο εργαλείο μετατροπής κειμένου σε βίντεο που βασίζεται στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της

Η Alibaba κυκλοφόρησε την Πέμπτη περισσότερα από 100 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα και ενίσχυσε τις δυνατότητες της ιδιόκτητης τεχνολογίας της, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τον ανταγωνισμό με τους αντιπάλους της.

Τα καινούργια μοντέλα, γνωστά ως Qwen 2.5, έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε εφαρμογές και τομείς που κυμαίνονται από αυτοκίνητα μέχρι παιχνίδια και επιστημονική έρευνα, δήλωσε η Alibaba. Έχουν πιο προηγμένες δυνατότητες στα μαθηματικά και την κωδικοποίηση, πρόσθεσε.

Η κινεζική εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τον ανταγωνισμό με εγχώριους αντιπάλους όπως η Baidu και η Huawei, καθώς και με αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Microsoft και η OpenAI.

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η Alibaba λέει ότι τα μοντέλα της έχουν την ικανότητα να κατανοούν προτροπές και να δημιουργούν κείμενα και εικόνες.

Ο ανοιχτός κώδικας σημαίνει ότι οποιοσδήποτε – συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, ακαδημαϊκών και εταιρειών – σε όλο τον κόσμο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μοντέλα για να δημιουργήσει τις δικές του εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να χρειάζεται να εκπαιδεύσει τα δικά του συστήματα, εξοικονομώντας χρόνο και έξοδα. Με την ανοιχτή διάθεση των μοντέλων, η Alibaba ελπίζει ότι περισσότεροι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη της.

Ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου λάνσαρε για πρώτη φορά το μοντέλο Tongyi Qianwen, ή Qwen, πέρυσι. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει βελτιωμένες εκδόσεις και αναφέρει ότι, μέχρι σήμερα, τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα έχουν κατέβει 40 εκατομμύρια φορές.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι αναβάθμισε το ιδιόκτητο μοντέλο ναυαρχίδας της που ονομάζεται Qwen-Max, το οποίο δεν είναι ανοικτού κώδικα. Αντ’ αυτού, η Alibaba πωλεί τις ικανότητές της μέσω των προϊόντων υπολογιστικού νέφους σε επιχειρήσεις.

Ακόμα, υποστηρίζει πως το Qwen Max 2.5-Max ξεπέρασε τους αντιπάλους όπως το Llama της Meta και το GPT4 της OpenAI σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συλλογιστικής και της γλωσσικής κατανόησης.

Η Alibaba λάνσαρε επίσης ένα νέο εργαλείο μετατροπής κειμένου σε βίντεο που βασίζεται στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν μια προτροπή και η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ένα βίντεο με βάση αυτή. Αυτό είναι παρόμοιο με το Sora της OpenAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com