Η Αλήθεια συνεχίζει άραγε να μας αφορά;
- 02/05/2016, 18:00
- SHARE
Απολύτως! Απλά πρέπει να είμαστε ελαστικοί ως προς το πώς την ορίζουμε.
του Στάνλεϋ Μπινγκ
Συνεχίζει άραγε να μας αφορά η Αλήθεια (με «Α» κεφαλαίο), σε αυτή την ταχέως μεταβαλλόμενη εποχή μας; Το ερώτημα είναι κρίσιμο και το θέτουν διάφοροι παρατηρητές της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής.
Μόλις τίθεται το ερώτημα αυτό, η απάντηση που πρέπει να δίδεται απ’ όλους τους σκεπτόμενους πολίτες είναι η εξής: Φυσικά και μας αφορά η Αλήθεια! Πολύ! Ένας πολιτισμός που δεν δίνει αξία στην Αλήθεια με κεφαλαίο «Α» είναι καταδικασμένος, σωστά;
Και ένας άνθρωπος που δεν θέτει σε προτεραιότητα την Αλήθεια σφάλλει. Οπωσδήποτε!
Το μόνο είναι ότι υπάρχουν εξαιρέσεις. Η μεγάλη Αλήθεια είναι σημαντική, αλλά κάποιες φορές χρειαζόμαστε μικρότερες εκδοχές της. Και είναι θαυμάσιο που έχουν ανακαλυφθεί πολλές μικρές αλήθειες με «α» μικρό, όπως:
Πολιτική αλήθεια: Καλή για να κερδίσεις τις εκλογές. Μπορούμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό και να περικόψουμε τους φόρους και να χτίσουμε κι έναν ουρανοξύστη! Τι;
Δεν μπορούμε; Δεν σας ακούω!!
Ασαφής αλήθεια: Αυτό είναι το είδος της αλήθειας που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Θα ορίσουμε έναν διευθυντή αποσαφήνισης της αλήθειας! Εντωμεταξύ, μέχρι να γίνει αυτό εσείς πηγαίνετε καμιά βόλτα.
Προηγούμενη αλήθεια: Εξαϋλώνεται μετά την αποσαφήνιση. Μας κάνει!
Πραγματική αλήθεια: Καλό είναι να προσέχετε όσους λένε συνεχώς «στην πραγματικότητα…». Απλά σας το λέω.
Επιχειρηματική αλήθεια: Αν πηγαίνετε σε αρκετά επιχειρηματικά συνέδρια, ίσως έχετε ήδη αναρωτηθεί πώς οι μύτες των διαφόρων Πινόκιο δεν …βρίσκουν στο ταβάνι. Είναι κερδοφόρα η επιχείρησή σας; Σοβαρά; ΟΚ, ξέρετε κάτι; Θα περιμένω τα αποτελέσματα τριμήνου σας για να πειστώ.
Μισή αλήθεια: Καλύτερο απ’ το …ολότελα… Αλλά προσοχή, φροντίστε πάντα να ακούτε και τη μισή αλήθεια που λείπει. Ας πούμε, όταν ακούτε από κάποιον (ξέρετε ποιον) ότι κάποτε όλος ο κόσμος θα ζει διασυνδεδεμένος μέσα από το Facebook, καλό είναι να θυμάστε ότι όλα τα προσωπικά σας δεδομένα θα θυσιάζονται από την ίδια πλατφόρμα στον βωμό του μάρκετινγκ.
Ψέματα: Είναι παντού. Και λειτουργούν αποτελεσματικότατα ως υποκατάστατο της Αλήθειας, εφόσον τα πιστεύουμε. Και κάπως έτσι καταλήγουμε με βιογραφικά σημειώματα γεμάτα ψέματα, συσκευές με ψεύτικα χαρακτηριστικά, νεοφυείς επιχειρήσεις με ψεύτικα στοιχεία, πομπώδεις πολιτικούς που κρύβουν λεφτά στον Παναμά, και πάει λέγοντας.
Τέλος, υπάρχει και η …Αλήθεια. Η πραγματική! Πάνω απ’ όλα. Συμφωνείτε, έτσι δεν είναι;