Οι αλλαγές που φέρνει το νέο Μνημόνιο
- 26/07/2013, 11:15
- SHARE
H θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα κρίνει αν θα διατηρηθεί το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αυτό προβλέπει το νέο Μνημόνιο σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ενώ γίνεται και αναφορά για πιθανή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων το 2014.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ οι αντικειμενικές θα εξισωθούν με τις τιμές της αγοράς το 2016.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται:
1. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει το σχέδιο δράσης που θα προσδιορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση των ποσοστών είσπραξης φόρου ακίνητης περιουσίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο για το 2014 στο πλαίσιο που έχει συζητηθεί ήδη με τις φορολογικές αρχές. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει το 2014 περί τα 2,7 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, όσο και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
2. Σε βάθος χρόνου θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
3. Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές (πιστοποιημένοι χρήστες) θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Στόχος, να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.
4. Εως τον Σεπτέμβριο το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος.
Διαβάστε: «Βόμβες» Στουρνάρα για πολιτική κάλυψη σε φοροφυγάδες
Σε κινητικότητα 25.000 υπάλληλοι
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και επομένως θα προσδιοριστεί ποιοι θα απολυθούν.
Το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
«Θα ξεκινήσουμε με εμπροσθοβαρή τοποθέτηση 2.000 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας με σκοπό την έξοδό τους από το Δημόσιο», αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών κρίσεων και της αξιολόγησης φορέων του Δημοσίου.