Η αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ίσως κοστίσει «ακριβά» στο YouTube
- 25/06/2018, 18:15
- SHARE
Οι ευρωπαϊκοί νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας ίσως απαιτήσουν από την online πλατφόρμα να πληρώσει δισεκατομμύρια.
της Renae Reints
Οι νέοι κανόνες περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα απαιτούν από πλατφόρμες όπως το YouTube να αποτρέπουν ενεργά την εμφάνιση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς άδεια από τους κατόχους των δικαιωμάτων.
Οι νέοι κανόνες, αν θεσπιστούν τελικά με τη μορφή νόμου, θα δώσουν επίσης μεγαλύτερο έλεγχο στους κατόχους δικαιωμάτων στη χρήση του υλικού τους. Το Κοινοβούλιο ελπίζει ότι αυτές οι αλλαγές θα φέρουν τους ευρωπαϊκούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων «σε ευθυγράμμιση με την ψηφιακή εποχή».
Η μουσική βιομηχανία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το YouTube εδώ και πολλά χρόνια, επειδή η παρακολούθηση μουσικών βίντεο έχει ως αποτέλεσμα η πλατφόρμα να εξασφαλίζει ένα σεβαστό εισόδημα, αλλά οι αμοιβές προς τους καλλιτέχνες και τις εταιρείες είναι ελάχιστες.
Τόσο οι δισκογραφικές εταιρείες όσο και οι καλλιτέχνες έχουν ασκήσει πιέσεις για να θεσπιστεί νομοθεσία που θα γεφυρώνει αυτό το «χάσμα»- τη διαφορά, δηλαδή, μεταξύ της αξίας των μουσικών βίντεο και του τι πληρώνει το YouTube τους δημιουργούς αυτών των βίντεο.
Αν οι ήδη υπάρχοντες κανόνες γίνουν νόμοι, το YouTube θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώσει δισεκατομμύρια σε αμοιβές για υλικό που προβλήθηκε στην πλατφόρμα του άνευ αδείας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες πλατφόρμες δεν είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες στον ιστότοπό τους μέχρι να επισημανθεί το παράνομο περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ένα υλικό που έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα μπορούσε να διαμοιραστεί χωρίς την άδεια του κατόχου αυτών των δικαιωμάτων, έως ότου κάποιος το επισημάνει. Αυτό δεν θα συμβαίνει στο μέλλον, εάν οι σχετικοί κανόνες γίνουν νόμοι μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για τους κανόνες τον Ιούλιο.
Τεχνολογικοί κολοσσοί και ακτιβιστές του διαδικτύου υποστηρίζουν ότι οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων θα περιορίσουν την ελευθερία στο διαδίκτυο. Τα memes, για παράδειγμα, που αποτελούν μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κουλτούρας συχνά βασίζονται σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Συγγραφείς και καλλιτέχνες, από την άλλη πλευρά, ασκούν πιέσεις υπέρ της θέσπισης των κανόνων στην τελική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι εταιρείες διαδικτύου όπως η Google και το Facebook αποκομίζουν κέρδη μέσω διαφημίσεων που εμφανίζονται μαζί με το copyrighted υλικό.
«Αυτή η πρόταση είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία στον διαδικτυακό κόσμο», δήλωσε η Έλεν Σμιθ, εκτελεστική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής μουσικής ένωσης Impala, η οποία αντιπροσωπεύει διάφορες δισκογραφικές εταιρείες. «Αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το να διασφαλίσουμε ότι οι δημιουργοί και οι συνεργάτες τους θα λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο της αξίας που δημιουργούν».