Η Amazon υπόσχεται να «ρίξει» 230 εκατ. δολάρια σε startups τεχνητής νοημοσύνης

Η Amazon υπόσχεται να «ρίξει» 230 εκατ. δολάρια σε startups τεχνητής νοημοσύνης
epa08179196 (FILE) - A general view of the Amazon logistic and distribution center in Moenchengladbach, Germany, 17 December 2019 (reissued 30 January 2020). Amazon will release their 4th quarter 2019 results on 30 January 2020. EPA/FRIEDEMANN VOGEL *** Local Caption *** 55715606 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Amazon προσπαθεί να μπει στον αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη, όμως μπορεί και να έχει αργήσει...

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έως και 230 εκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν εφαρμογές, οι οποίες τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη.

Η επένδυση, περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία θα χρηματοδοτήσει το δεύτερο πρόγραμμα AWS Generative AI Accelerator της Amazon, στοχεύει να τοποθετήσει το AWS ως ελκυστική επιλογή υποδομής cloud για νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να τροφοδοτήσουν τα προϊόντα, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους. Μεγάλο μέρος της νέας δόσης – συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του τμήματος που προορίζεται για το πρόγραμμα επιτάχυνσης – έρχεται με τη μορφή υπολογιστικών πιστώσεων για την υποδομή AWS, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλους παρόχους υπηρεσιών cloud όπως το Google Cloud και το Microsoft Azure.

Για να «γλυκάνει» τη συμφωνία, η Amazon δεσμεύεται ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις της φετινής σειράς Generative AI Accelerator θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ειδικούς και τεχνολογία από τη Nvidia, τον συνεργάτη της Amazon στο πρόγραμμα. Θα προσκληθούν επίσης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Nvidia Inception, το οποίο παρέχει στις εταιρείες ευκαιρίες να συνδεθούν με πιθανούς επενδυτές και πρόσθετους πόρους συμβουλευτικής.

Το πρόγραμμα Generative AI Accelerator έχει αυξηθεί σημαντικά. Η περσινή σειρά, η οποία είχε 21 νεοσύστατες επιχειρήσεις, έλαβε έως και 300.000 δολάρια σε υπολογιστικές πιστώσεις AWS, που ανέρχονται σε περίπου μια συνολική επένδυση 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με αυτή τη νέα προσπάθεια, θα βοηθήσουμε τις startups να ξεκινήσουν και να κλιμακώσουν επιχειρήσεις παγκόσμιας κλάσης, παρέχοντας τα δομικά στοιχεία που χρειάζονται για την απελευθέρωση νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που θα επηρεάσουν όλες τις πτυχές του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος μαθαίνει, συνδέεται και δραστηριοποιείται», δήλωσε ο Matt Wood, Αντιπρόεδρος των προϊόντων AI στην AWS.

Οι αυξανόμενες δαπάνες της Amazon για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνονται προσπάθειες όπως το AWS Generative AI Innovation Center 100 εκατομμυρίων δολαρίων, δωρεάν πιστώσεις για startups που χρησιμοποιούν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και το μοντέλο Project Olympus της, έρχονται καθώς η εταιρεία προσπαθεί να «φτάσει» τους πιο ανταγωνιστικούς τεχνολογικούς κολοσσούς στην άνθιση στον χώρο του AI. Ενώ η Amazon ισχυρίζεται ότι οι διάφορες επενδύσεις της πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αποδώσει «πολλά δισεκατομμύρια», η εταιρεία θεωρείται ευρέως ότι έχασε το momentum της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η AWS αρχικά σχεδίαζε να αποκαλύψει το δικό της μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης παρόμοιο με το ChatGPT της OpenAI με την κωδική ονομασία Bedrock – το οποίο τελικά έγινε η υπηρεσία φιλοξενίας μοντέλων Bedrock της Amazon – στο ετήσιο συνέδριό της τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με το The Information. Όμως μεγάλα σφάλματα ανάγκασαν τον οργανισμό να αναβάλει την κυκλοφορία. (Το Amazon PR το αμφισβητεί αυτό.)

Το τμήμα Alexa της Amazon αντιμετώπισε επίσης προκλήσεις, χάρη στις τεχνικές αποτυχίες και τις πολιτικές εσωτερικές διαμάχες, όπως αναφέρθηκε από την Sharon Goldman του Fortune αυτή την εβδομάδα. Εννέα μήνες μετά από μια εκθαμβωτική επίδειξη τύπου Alexa «επόμενης γενιάς», η νέα Alexa φέρεται να απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη για prime time — αποτέλεσμα ανεπαρκών δεδομένων εκπαίδευσης, ανεπαρκούς πρόσβασης στο υλικό εκπαίδευσης και άλλων εμποδίων.

Η Amazon προσπάθησε επίσης να υποστηρίξει δύο κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, την Cohere και την Anthropic. Η εταιρεία προσπάθησε αργότερα να επενδύσει στην Cohere, αλλά απορρίφθηκε – και έπρεπε να συμβιβαστεί με μια συνεπένδυση (αν και μεγάλη, συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην Anthropic με τον κύριο αντίπαλο της, την Google.

Εκτός από την πρόσφατη αποχώρηση του Howard Wright, επικεφαλής των startups της AWS, ένα εμπόδιο ακόμα στο δρόμο της Amazon είναι ο αυξανόμενος έλεγχος από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις επενδύσεις της Big Tech σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ άνοιξε πρόσφατα μια έρευνα σχετικά με την υποστήριξη της Microsoft στην OpenAI, καθώς και στις επενδύσεις της Google και της Amazon στην Anthropic. Οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει ότι είναι δύσπιστοι και σε τέτοιες συμφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: