Η αμερικανική εργασιακή παγίδα: Γιατί οι Αμερικανοί παλεύουν για ισορροπία ζωής και εργασίας

Η αμερικανική εργασιακή παγίδα: Γιατί οι Αμερικανοί παλεύουν για ισορροπία ζωής και εργασίας
Photo: pixabay.com
Οι Αμερικανοί έχουν μια από τις χειρότερες ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στον κόσμο - φταίει η μεγαλύτερη κατά 45 λεπτά εργάσιμη ημέρα.

της Chloe Berger

Όταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταβάλουν υπερβολική προσπάθεια, απλώς «καίγονται». Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν διαρκώς την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προσπαθώντας να κερδίσουν λίγο χρόνο για να διατηρήσουν μια κοινωνική ζωή ή απλώς να παρακολουθήσουν την πιο πρόσφατη τηλεοπτική σειρά. Αποδεικνύεται ότι ανάλογα με το πού ζει κανείς, μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες για κάποιο διάλειμμα.

Δυστυχώς, οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία τύχη. Ερευνώντας πάνω από 4.200 ενήλικες με θέσεις πλήρους απασχόλησης από 22 διαφορετικές χώρες, η Remitly διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπόκεινται σε μερικές από τις πιο κακές ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μαζί με την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Η διαδικτυακή υπηρεσία εμβασμάτων με έδρα το Σιάτλ υπολόγισε πόσες ώρες εργάστηκαν οι ερωτηθέντες, τη διάρκεια των μετακινήσεων τους, το πρόγραμμα ύπνου τους, τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας και το συνολικό επίπεδο ικανοποίησης από την εργασία και τη ζωή τους. Από εκεί, η ομάδα κατέταξε κάθε χώρα σε «βαθμολογία ποιότητας εργασίας» από το 1 έως το 100. Οι ΗΠΑ έλαβαν βαθμολογία μόλις 36 και κατέλαβαν τη 19η θέση από τις 22 χώρες που κατέταξε η Remity.

Αν και οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ έχουν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερους χρόνους μετακίνησης σε σχέση με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, όταν βρίσκονται στο γραφείο, συνήθως εργάζονται περισσότερο. Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί υπόκεινται στη μεγαλύτερη μέση εργάσιμη ημέρα και αυτό «σκοτώνει» την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με την έκθεση.

Εδώ και επτά χρόνια η Φινλανδία στέφεται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με το Happiness Report. Φαίνεται ότι η σχέση των Φινλανδών με τη δουλειά βοηθά στη χαρούμενη διάθεσή τους.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα — λαμβάνοντας βαθμολογία 73 στα 100. Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν κατά μέσο όρο εργάσιμη ημέρα επτά ώρες και 44 λεπτά, σχεδόν μία ώρα λιγότερο από τις οκτώ ώρες και 29 λεπτά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευέλικτες πολιτικές και τα μεγαλύτερα διαλείμματα εργασίας συνέβαλαν επίσης στην υψηλή βαθμολογία της Φινλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πέντε κορυφαίες χώρες με την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι οι εξής:

  1. Φινλανδία
  2. Δανία
  3. Ελβετία
  4. Γαλλία
  5. Νέα Ζηλανδία

Και αυτές είναι οι πέντε χώρες με τη χειρότερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (με την Αυστραλία να θεωρείται ως η χειρότερη από τις χειρότερες)

  1. Αυστραλία
  2. Νορβηγία
  3. Ιρλανδία
  4. Ηνωμένες Πολιτείες
  5. Ουγγαρία

Η κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να προκαλέσει εξάντληση ή αίσθημα εξάντλησης που τροφοδοτείται από το χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεδομένου ότι το φαινόμενο προκαλείται από συστηματικά προβλήματα στην εργασία, η λήψη άδειας δεν αρκεί για να σταματήσει την εξάντληση. Μια ξεχωριστή έρευνα σε περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς υπαλλήλους διαπίστωσε ότι το 50% των εργαζομένων αισθάνεται μεγαλύτερη εξάντληση για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τη λήψη άδειας, με το 14% να κάνει λάθη επειδή είναι τόσο εξαντλημένοι.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κούραση των Αμερικανών μπήκε στο προσκήνιο. Οι εργαζόμενοι της Gen Z και οι millennials απέκτησαν τη φήμη ότι προσπαθούσαν να αποφύγουν την εργασία, αναφέροντας ότι η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ήταν μία από τις προτεραιότητές τους όταν επρόκειτο να βρουν δουλειά. Αλλά δεν είναι μόνο οι νέοι εργαζόμενοι που αισθάνονται έτσι: περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θα ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν μείωση μισθού 20% για έναν τρόπο ζωής που θέτει ως προτεραιότητα την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford. Και το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη προσωπική ζωή σε σχέση με τα επιτεύγματα ή την ανέλιξη στην εργασία.

Παρόλα αυτά, ίσως επειδή ο τρόπος εργασίας έχει γίνει τόσο δεδομένος ή επειδή έχουν πληθώρα επιλογών σε άλλες εταιρείες, πολλοί Αμερικανοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη «χώρα των ευκαιριών».

Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο έχουν σκεφτεί να μετακινηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια σε αναζήτηση καλύτερης ποιότητας εργασίας. Περιέργως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 10 κορυφαίες χώρες όπου οι εργαζόμενοι σκέφτονταν να φύγουν. Αντίθετα, η Βραζιλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Φαίνεται ότι ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι στη χώρα είναι δυσαρεστημένοι, δεν είναι πρόθυμοι ή δεν μπορούν να φύγουν, και υπόκεινται στα καθιερωμένα εργασιομανή πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com