Η ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας λήγει την 1η Μαρτίου – Τι θα συμβεί μετά;
- 16/02/2019, 18:00
- SHARE
Πόσο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μια λύση.
Μια αποτυχία των Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι την προθεσμία της 1ης Μαρτίου που όρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα μπορούσε να καταστήσει ακόμα μεγαλύτερο το διακύβευμα στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Η απειλή του Trump να υπερδιπλασιάσει τους αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικά αγαθά μετά από αυτή την ημερομηνία ίσως οδηγήσει σε κορύφωση μια διαμάχη που έχει συνταράξει την παγκόσμια οικονομία και έχει αναγκάσει τις εταιρείες να αναδιοργανώσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους.
Την 1η Μαρτίου τελειώνει ουσιαστικά η 90ήμερη ανακωχή στην οποία συμφώνησαν ο Trump και ο Xi Jinping στο περιθώριο της συνόδου G20 στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο. Βάσει της ανακωχής αυτής, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να καθυστερήσουν μια σχεδιαζόμενη αύξηση από 10 σε 25 τοις εκατό των δασμών που έχουν επιβάλλει σε σχεδόν τα μισά αγαθά, αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που η χώρα αγοράζει από την Κίνα.
Από τότε, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Όμως, με τον Trump να λέει ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί εκ νέου με τον Xi πριν την 1η Μαρτίου, εντείνονται οι φόβοι ότι δεν θα προκύψει συμφωνία.
Βεβαίως, ο Trump έχει υπονοήσει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε παράταση των διαπραγματεύσεων εάν υπάρξει πρόοδος.
Τώρα, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρήσει με την απόφασή του να επιβάλλει δασμούς 25 τοις εκατό, η Κίνα ίσως απαντήσει με αντίμετρα. Μια τέτοια κίνηση θα ωθήσει τον Trump να απαντήσει με τη σειρά του επιβάλλοντας δασμούς σε επιπλέον αγαθά αξίας 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μια κορύφωση της εμπορικής διαμάχης θα εμβαθύνει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και θα πιέσει την κυβέρνηση της χώρας να αντιδράσει μέσω υψηλότερων δημοσίων δαπανών. Οι δαπάνες αυτές, όμως, θα χρηματοδοτηθούν από χρέος, κι αυτό θα υποσκάψει την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να μειώσει το μεγάλο βάρος που έχει φορτώσει στις πλάτες της χώρας το χρέος.