Οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ και ο τουρισμός συντηρούν την ανάπτυξη
- 22/08/2022, 09:33
- SHARE
Συντηρείται η στροφή των καταναλωτών σε mini market και συνοικιακά καταστήματα τροφίμων κατά τους θερινούς μήνες, με εμπειρογνώμονες και επιχειρηματικούς παράγοντες να αποδίδουν την τάση στην μετατόπιση της ζήτησης από τα αστικά κέντρα σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, πέρα από την εξοικονόμηση κόστους βενζίνης για την πρόσβαση σε hypermarket.
Οι αυξημένες τουριστικές ροές τους τελευταίους μήνες ενθαρρύνουν τη ζήτηση στα συγκεκριμένου τύπου καταστήματα που αναπτύσσουν μεγάλες αλυσίδες αλλά και ανεξάρτητοι παίκτες σε περιφερειακές αγορές.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της IRI τα μικρά καταστήματα έως 400 τ.μ. βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης βάσει επιδόσεων στο α’ εξάμηνο του έτους, με ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων 6,6%. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν τριπλάσια αυτής των hypermarket, με εμβαδό άνω των 2.500 τ.μ. (2,4%). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα καταστήματα από 1.000 έως 2.500 τ.μ. εμφάνισαν απώλειες 0,8% ενώ σχεδόν σταθερές (+0,5%) ήταν οι επιδόσεις για τα καταστήματα 400 – 1.000 τ.μ.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση κατά 8,6% του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label) στο 16%, τα οποία ανακάμπτουν σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, δεδομένου ότι είχαν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από τα επίπεδα του 19% που ήταν πριν τα capital controls.
Συνολικά η αγορά έτρεξε με ρυθμό 1,6% στο α’ εξάμηνο, σύμφωνα με την IRI, που αποδίδει την επίδοση στην αύξηση των τιμών και όχι των όγκων, που κινήθηκαν πτωτικά ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο ρυθμός διαμορφώθηκε κυρίως με τις επιδόσεις Μαϊου και Ιουνίου όταν ο πληθωρισμός κλιμακώθηκε για να φτάσει πάνω από το 12%.
Στο ίδιο πλαίσιο οι αναλυτές της Nielsen IQ διαπιστώνουν ότι η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (YTD έως 19 Ιουνίου 2022), κινήθηκε στο σύνολό της θετικά, με ρυθμό +0,9%, μια ανάπτυξη η οποία προέρχεται αποκλειστικά από τις αυξημένες τιμές, καθώς η ζήτηση παρουσιάζει αρνητική τάση για το σύνολο των μεγάλων κατηγοριών.
Παρατηρώντας πιο συγκεκριμένα την πορεία επιλεγμένων FMCGs κατηγοριών, η Nielsen IQ διαπιστώνει ότι η τάση σε αξία του +0,7% που σημειώνουν οδηγείται κυρίως από τις κατηγορίες των τροφίμων & ποτών, οι οποίες παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, στο +4,2%, με αποτέλεσμα οι όγκοι πωλήσεων να υποχωρούν κατά -2,7%. Ωστόσο οι επιμέρους κατηγορίες εμφανίζουν εντελώς διαφορετικές δυναμικές.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι κατηγορίες του ελαιολάδου, του συσκευασμένου τυριού, αλλά και των αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +22,7%, +9,6% και +9,1% αντίστοιχα. Επίσης οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στην αύξηση αυτή έχουν συμβάλει ιδιαίτερα οι μήνες Μάιος και Ιούνιος, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σημαντικά πιο έντονες ανατιμήσεις, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Τους επόμενους μήνες πάντως, μετά τον Ιούνιο, οι συνθήκες στην αγορά αλλάζουν λόγω της μετατόπισης πληθυσμού εκτός αστικών κέντρων, για τις θερινές διακοπές αλλά και των αυξημένων τουριστικών εισροών. Πρόκειται για τάσεις που διαφοροποιούν τη ζήτηση ανά τύπο καταστήματος και γεωγραφική περιοχή και αναμένεται να αποτυπωθούν στα στοιχεία των εταιρειών μελετών από τον επόμενο μήνα. Οπότε μένει να φανεί κατά πόσο διαφοροποιήθηκαν τα δεδομένα στο εξάμηνο για το σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου.