Η ανοικτή επιστολή του Έλον Μασκ για μορατόριουμ στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

Η ανοικτή επιστολή του Έλον Μασκ για μορατόριουμ στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων
Elon Musk and a Twitter logo are seen in this illustration photo in Warsaw, Poland on 30 November, 2022. The revamped Blue Twitter subscription might not be available as in-app purchase on Apple devices when it eventually relaunches. The decision presumably was made so that Twitter can dodge Apple’s 30 percent cut of App Store purchases. While Elon Musk is publicly tweeting his displeasure with Apple, it appears he wants to avoid having to pay Apple’s fees. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο δισεκατομμυριούχος θέλει να μπουν όρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Μια ανοικτή επιστολή που συνυπογράφεται από τον Elon Musk και χιλιάδες άλλους ζητώντας μορατόριουμ στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Οι ερευνητές που αναφέρονται στην επιστολή καταδίκασαν την αναφορά της επιστολής στο έργο τους, ορισμένοι υπογράφοντες αποκαλύφθηκε ότι ήταν ανύπαρκτοι ως άτομα και άλλοι απέσυραν την υποστήριξή τους.

Στις 22 Μαρτίου, περισσότεροι από 1.800 υπογράφοντες – συμπεριλαμβανομένου του Musk, του Gary Marcus και του συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak – ζήτησαν ένα εξάμηνο μορατόριουμ στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης «πιο ισχυρών» από το GPT-4. Την κίνηση στήριξαν επίσης επιστήμονες από την Amazon, την DeepMind, την Google, τη Meta και τη Microsoft.

Το GPT-4, που αναπτύσσεται από την OpenAI, έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να διεξάγει συνομιλίες σαν άνθρωπος, να συνθέτει τραγούδια και να συνοψίζει μεγάλα έγγραφα. Τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με «ανταγωνιστική ως προς τον άνθρωπινη νοημοσύνη» θέτουν μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα, υποστήριξε η επιστολή.

«Τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης και οι ανεξάρτητοι ειδικοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το μορατόριουμ για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν από κοινού ένα σύνολο κοινών πρωτοκόλλων ασφάλειας για προηγμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέπονται από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες», ανέφερε η επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρωτοβουλία για τη σύνταξη της επιστολής ανήκει στο ινστιτούτο “The Future of Life”, παραθέτοντας 12 έρευνες από ειδικούς, πανεπιστημιακούς, καθώς και νυν και πρώην υπαλλήλων της OpenAI, της Google και της θυγατρικής της DeepMind. Αλλά τέσσερις ειδικοί που αναφέρονται στην επιστολή εξέφρασαν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι η έρευνά τους χρησιμοποιήθηκε για να διατυπωθούν τέτοιοι ισχυρισμοί.

Η επιστολή κυκλοφόρησε αρχικά χωρίς να διαθέτει πρωτόκολλα επαλήθευσης υπογραφής και έτσι συγκέντρωσε υπογραφές από άτομα που στην πραγματικότητα είτε δεν υπάρχουν είτε δεν την υπέγραψαν, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Xi Jinping, και του επικεφαλής επιστήμονα της Meta, Yann LeCun, ο οποίος αργότερα διευκρίνισε στο Twitter ότι δεν την υποστήριξε.

Οι επικριτές κατηγόρησαν το Future of Life Institute (FLI) ότι εστιάζει σε απίθανα «αποκαλυπτικά» σενάρια έναντι πιο άμεσων ανησυχιών για την τεχνητή νοημοσύνη. Το ινστιτούτο FLI χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα Musk.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: