Οι ανταγωνιστές του WhatsApp ενισχύονται – Kαι λένε ότι το οφείλουν στο Facebook
- 24/01/2021, 19:00
- SHARE
του Jeremy Kahn
Οι ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση του Facebook σε δεδομένα χρηστών στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησαν μεγάλο αριθμό χρηστών σε εναλλακτικές πλατφόρμες. Και αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.
Κορυφαία στελέχη από διάφορες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για επαγγελματική χρήση λένε ότι έχουν δει αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα τους από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν νέα για τις προβλεπόμενες αλλαγές του Facebook στους όρους και τις προϋποθέσεις του WhatsApp στις αρχές Ιανουαρίου.
Η αύξηση του ρυθμού αποχώρησης των χρηστών ανησύχησε αρκετά το Facebook που μετέθεσε την ημερομηνία έναρξης ισχύος των αλλαγών της πολιτικής απορρήτου στις 15 Μαΐου, από τις 8 Φεβρουαρίου. Στην Ινδία, όπου το WhatsApp είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, η εταιρεία δημοσίευσε ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες για να προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους χρήστες ότι η εταιρεία «σέβεται και προστατεύει» το απόρρητο των χρηστών.
Οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις διαφέρουν από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων που απευθύνονται σε καταναλωτές σε πολλές σημαντικές πτυχές: στις εφαρμογές για τους καταναλωτές, τα δεδομένα βρίσκονται σε κέντρα δεδομένων που ελέγχονται από αυτές τις υπηρεσίες και ανήκουν σε αυτές, ακόμη και αν η κρυπτογράφηση από χρήστη σε χρήστη σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να διαβάσουν τα περιεχόμενα του μηνύματος.
Με τις υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις, ο πελάτης της επιχείρησης κατέχει τα δεδομένα και μπορεί να επιλέξει πού θα τα αποθηκεύσει, επιλέγοντας είτε ένα δημόσιο cloud που χειρίζεται η ίδια η εταιρεία ανταλλαγής μηνυμάτων, ή τη δική του ιδιωτική υποδομή cloud.
Οι επιχειρηματικές εφαρμογές παρέχουν επίσης στους οργανισμούς που τις χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο έλεγχο για το ποιος συμμετέχει σε ομαδικές συνομιλίες – για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι όταν ένας υπάλληλος αποχωρεί από την εταιρεία, απομακρύνεται από ομάδες ομάδων μηνυμάτων και χάνει την πρόσβαση σε όλα τα προηγούμενα μηνύματα.
Το Facebook αγόρασε το WhatsApp το 2014 έναντι 21,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα, άλλαξε τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων για να δώσει στο Facebook πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του WhatsApp — πληροφορίες όπως σε ποιούς χρήστες έστειλαν μήνυμα και πότε και πού χρησιμοποίησαν την υπηρεσία.
Όμως, οι χρήστες του WhatsApp είχαν την επιλογή να εξαιρεθούν από αυτήν την κοινή χρήση δεδομένων. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα φάνηκαν να αφαιρούν αυτήν την εξαίρεση, αν και το Facebook είπε ότι αυτό θα επηρεάσει μόνο τις επιχειρήσεις, όχι τα άτομα, και έγινε για να διευκολύνει τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το WhatsApp να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες.
Αυτή η αποσαφήνιση, και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των αλλαγών, ελάχιστα βοήθησαν για να σταματήσουν την φυγή των χρηστών. «Η νέα πολιτική και η αναταραχή σχετικά με αυτή, έχουν αφυπνίσει πολλούς χρήστες του WhatsApp», ανέφερε ο Anurag Lal, διευθύνων σύμβουλος της NetSfere, μιας πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που στοχεύει στην εταιρική επικοινωνία.
Πηγή: Fortune.com