Η αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετά το «χτύπημα» Βρετανίας και Ολλανδίας στον τουρισμό
- 11/09/2020, 14:51
- SHARE
Σε πρόωρο τερματισμό της φετινής τουριστικής σεζόν και σε περεταίρω συρρίκνωση των εσόδων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας, οδηγεί η απόφαση της Βρετανίας να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα όσοι τουρίστες επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά, ενώ σε καραντίνα 10 ημερών τίθενται οι Ολλανδοί, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Ακόμη όμως και αν κάποιος επιθυμούσε να επισκεφτεί τη χώρα μας το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δεχόμενος τον εν λόγω περιορισμό, δεν μπορεί καθώς οι μεγάλοι Tour Operators σταμάτησαν να πουλάνε ταξιδιωτικά πακέτα. Κοινώς όσες πτήσεις διεξάγονται από αυτές τις χώρες, έρχονται άδειες για να παραλάβουν όλους όσους παραθέρισαν σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο.
Η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά άλλο ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τον ελληνικό τουρισμό που περίμενε πως και πως το κύμα των Άγγλων που φέτος λόγω κορωνοϊού άργησε να ενισχύσει την εγχώρια τουριστική αγορά. Οι ακυρώσεις πακέτων πέφτουν βροχή και οι επιχειρηματίες προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Υπενθυμίζεται πως η TUI, ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα ταξίδια από τη Βρετανία προς Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο έως τις 22 Σεπτεμβρίου και αποφάσισε να μην προσφέρει πλέον πακέτα διακοπών στους συγκεκριμένους προορισμούς έως και τις 31 Οκτωβρίου. Παρόμοια τακτική ακολούθησε και η Jet2, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διακοπές έως και τις 20 Σεπτεμβρίου στους ίδιους τέσσερις προορισμούς, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη κλείσει πακέτα να προχωρήσουν σε ακύρωση χωρίς χρέωση.
Το επόμενο 15νθήμερο θα έχουμε εικόνα των απωλειών
«Κάθε χώρα προσπαθεί να προστατέψει τον δικό της πληθυσμό και παίρνει μέτρα γι’ αυτό. Εάν είναι άδικη η στάση της Βρετανίας και της Ολλανδίας αυτό σημαίνει ότι κάτι υποκρύπτουν, διαφορετικά σημαίνει ότι η δική μας χώρα δεν έχει πει κάτι σωστά. Για να μην είχαμε αυτές τις εξελίξεις θα έπρεπε να εξετάζαμε 100% κάθε τουρίστα που έμπαινε ή έβγαινε από τη χώρα» λέει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης.
Υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε απόφαση διαταράσσει τη φυσική ροή των τουριστών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για το τουριστικό προϊόν της χώρας, για το οποίο υπήρχε αυξημένη ζήτηση για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Καθώς οι ανακοινώσεις είναι πρόσφατες και τα δεδομένα θεωρητικά, ο κ. Τσιλίδης ανέφερε πως θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της επίδρασης και των απωλειών μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.
30.000 λιγότεροι Άγγλοι και 10.000 λιγότεροι Ολλανδοί
«Η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων έχει επηρεάσει πάρα πολύ τη Ζάκυνθο σε βαθμό που μιλάμε για την αρχή του τέλους μιας πολύ δύσκολης σεζόν. Οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν τη βασική μας αγορά σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, ενώ στην 3η θέση με καλά νούμερα βρίσκεται η Ολλανδία. Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια εξέλιξη μόνο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει» αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη.
Διευκρινίζει πως όταν έγινε η επίσημη ανακοίνωση από την βρετανική κυβέρνηση, στη Ζάκυνθο βρισκόταν περί τους 7.000 τουρίστες, κάποιοι από τους οποίους έσπευσαν να πετάξουν με την επόμενη πτήση για να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που θα προέκυπτε από τη μη φυσική παρουσία στη δουλειά τους.
«Επιχειρηματίες και άνθρωποι που στελεχώνουν διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις είναι αδύνατον να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Έμειναν όσοι είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν εξ αποστάσεως. Δυστυχώς, τα στοιχεία που έχουμε από τους πράκτορες είναι πως με την κίνηση αυτή χάνονται 30.000 Βρετανοί και 10.000 Ολλανδοί τουρίστες».
Η κα Τετράδη εξηγεί πως το παραπάνω νούμερο τουριστών θεωρείται τεράστιο σε ένα ήδη χαμένο καλοκαίρι. Πρόκειται μάλιστα για υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων τουρίστες που παραδοσιακά επιλέγουν τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο για τις διακοπές τους, για να αποφύγουν το συνωστισμό με τις μάζες και την αφόρητη ζέστη.
Λανθασμένη πληροφόρηση
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περίεργη εικόνα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση που νησιά όπως η Σέριφος και η Τήνος, που δεν διαθέτουν αεροδρόμια, μπήκαν και αυτά στη μαύρη λίστα. Η Αγγλία πήγαινε σφαίρα. Υπήρχαν πολλά δρομολόγια σε καθημερινή βάση και η Ελλάδα βρισκόταν στο top 5 των χωρών της Ευρώπης σε αριθμό πτήσεων και πληρότητας» τονίζει από την πλευρά του ο Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου της Discover the World, Ντίνος Φραντζεσκάκης.
Η δική του εκτίμηση είναι πως η λήψη των μέτρων στηρίχτηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση από τις αγγλικές αρχές , ενώ στην περίπτωση των Ολλανδών κάνει λόγο για μονομερή και στοχευμένη ενέργεια η οποία βασίζεται σε μη έγκυρα στοιχεία.