Η απαγόρευση κινητήρων εσωτερικής καύσης εγκυμονεί «σοβαρή κρίση» για την Ευρώπη, λέει η Ιταλία

Η απαγόρευση κινητήρων εσωτερικής καύσης εγκυμονεί «σοβαρή κρίση» για την Ευρώπη, λέει η Ιταλία
epa06801885 The motorcade carrying US President Donald J. Trump leaves the Capella Hotel after a historic summit with North Korean leader Kim Jong-un in Sentosa, Singapore, 12 June 2018. The summit marks the first meeting between an incumbent US President and a North Korean leader. EPA/LYNN BO BO
«Ο οδικός χάρτης της Πράσινης Συμφωνίας, όπως σχεδιάστηκε, είναι γεμάτος αντιφάσεις», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Adolfo Urso.

«Σοβαρή κρίση» στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προκάλεσε η απαγόρευση η πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035 και για αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί επειγόντως, ανέφερε ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Adolfo Urso.

Ο Urso, μέλος του κόμματος Fratelli d’ Italia της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κινδυνεύουν εκτός εάν οι Βρυξέλλες χαλάρωσαν τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους τους για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

«Ο οδικός χάρτης της Πράσινης Συμφωνίας, όπως σχεδιάστηκε, είναι γεμάτος αντιφάσεις», δήλωσε ο Urso σε συνέντευξή του. «Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Ο οδικός χάρτης …δεν είναι βιώσιμος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Urso θα κάνει συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις οποίες θα απαιτήσει επείγουσα αναθεώρηση των κανόνων για τις εκπομπές ρύπων και την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035.

Οι ενέργειες της Ιταλίας γίνονται εν μέσω ανησυχίας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της γηραιάς ηπείρου – ήδη υπό την πίεση από τις φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων – θα μπορούσαν να υποχωρήσουν απότομα μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, η Stellantis, ανέστειλε την παραγωγή αυτοκινήτων στο ιστορικό της εργοστάσιο στο Τορίνο για ένα μήνα, έως τα μέσα Οκτωβρίου, λόγω της χαμηλής ζήτησης για την ηλεκτρική έκδοση του Fiat 500, η ​​τιμή της οποίας είναι 30.000 ευρώ, έναντι 17.700 ευρώ για την υβριδική έκδοση. 

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, προειδοποίησε πρόσφατα τους εργαζομένους ότι δεν θα τηρεί πλέον την εγγύηση εργασίας. Υπολογίζεται ότι 165.000 άνθρωποι εργάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας και περίπου 780.000 στη Γερμανία.

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην Ιταλία μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Βιομηχανίας Αυτοκινήτων της Ιταλίας. Οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 16% στην Ιταλία την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 12%.

Ο Urso είπε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα «κοστίζουν πάρα πολύ σε σύγκριση με τα εισοδήματα των Ευρωπαίων και των Ιταλών» και προειδοποίησε ότι η βιαστική αγκαλιά της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση θα μπορούσε να καταστήσει το μπλοκ υπερβολικά εξαρτημένο από την Κίνα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: