Η απάντηση που ετοιμάζει η ΕΕ στους δασμούς – Ποια προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο

Η απάντηση που ετοιμάζει η ΕΕ στους δασμούς – Ποια προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο
EU US Tariffs and European Union tariff trade war with the United States as a Europe USA economic dispute and American financial disagreement over import and exports as a 3D illustration. Photo: Shutterstock
Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει στρατηγική τριών πυλώνων για την απάντηση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή ανταποδοτικών δασμών 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, η εφαρμογή των δασμών θα ξεκινήσει τμηματικά, με την πρώτη φάση να ενεργοποιείται στις 16 Μαΐου και η δεύτερη την 1η Δεκεμβρίου.

Η λίστα των προϊόντων που πλήττονται είναι εκτενής και ασυνήθιστη, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων διαμάντια, ξηρούς καρπούς, σόγια, οδοντικό νήμα και λουκάνικα. Αντίθετα, το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά αφαιρέθηκαν από τον αρχικό κατάλογο, σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης της έντασης.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, τόνισε πως η ζημία από τα ευρωπαϊκά αντίμετρα αναμένεται να είναι μικρότερη των 26 δισ. ευρώ. Η αρχική πρόβλεψη για δασμό 50% στο μπέρμπον είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με αντίμετρα 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολιτικό επίπεδο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε μια πολυδιάστατη στρατηγική αντίδρασης με τρεις πυλώνες: την απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και τη διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων. Στόχος είναι να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, να αποτραπεί η εκτροπή του εμπορίου και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών, σε συνεργασία με τη βιομηχανία, προκειμένου να διαμορφωθούν στοχευμένες πολιτικές. Η ΕΕ, τόνισε, «είναι πάντα ανοιχτή σε μια καλή συμφωνία», αλλά και έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι σε μέτρα που θεωρεί μονομερή και επιζήμια.

Η στρατηγική της Κομισιόν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων εμπορικών προσεγγίσεων, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Mercosur, το Μεξικό, η Ελβετία και κράτη της Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ