Η απάντηση της Κομισιόν για το πόσο θα παραμείνουν οι 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η απάντηση της Κομισιόν για το πόσο θα παραμείνουν οι 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν σε παραλία της Λέσβου την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, με φουσκωτή βάρκα από τα τουρκικά παράλια, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης - Η Ουγγαρία απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του.

Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, «δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής», επισήμανε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα ένα ποσοστό θα μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα άλλο ποσοστό θα επιλέξει ενδεχομένως να ακολουθήσει την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ’ αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 50.000 θέσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν ως το τέλος του χρόνου στις Βαλκανικές χώρες, η Ν. Μπερτρό εξήγησε ότι ο σκοπός είναι να παρασχεθεί στέγη στους μετανάστες που βρίσκονται εν κινήσει κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, ώστε να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο με χαμηλές θερμοκρασίες και να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των 10 χωρών της βαλκανικής οδού ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα.

Εξάλλου, αναφορικά με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι μόνο δύο είναι προς το παρόν λειτουργικά. Το ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας (τρέχουσα χωρητικότητα 500 θέσεις), ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα πέντε κέντρα στη χώρα. Το δεύτερο υπό λειτουργία hotspot βρίσκεται στη Λέσβο (τρέχουσα χωριτικότητα 700 θέσεις), ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα άλλα τέσσερα. Η Ν. Μπερτρό υπενθύμισε ότι στα hotspots υπάρχει επί τόπου προσωπικό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex, EASO (υπηρεσία ασύλου), Europol και Eurojust που συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών.

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι προς το παρόν έχουν μετεγκατασταθεί 86 πρόσφυγες από την Ιταλία, ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η μετεγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στη Φινλανδία και τη Γαλλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένεται η μετεγκατάσταση 30 προσφύγων προς το Λουξεμβούργο, ανέφερε η Ν. Μπερτρό.

Μετά τη Σλοβακία και η Ουγγαρία απειλεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη

Η ουγγρική κυβέρνηση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του σχεδίου της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση μεταναστών βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αν το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθετήσει τον Δεκεμβριο τη σχετική πρόταση, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

“Η Ουγγαρία δεν θέλει να δεχθεί μετανάστες που απελαύνονται. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να απελαθούν στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Γιάνος Λάζαρ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχθεί βάσει του σχεδίου έως 40.000 μετανάστες.

Η Σλοβακία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προσφύγει νομικά κατά του σχεδίου.