Η απάντηση του Ζούκερμπεργκ στην κριτική για την δωρεά των 45 δισ.
- 04/12/2015, 12:26
- SHARE
Ο CEO του Facebook υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην απόφασή του.
Δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την απόφασή του να δωρίσει 45 δισεκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικό σκοπό, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καλείται να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες 48 ώρες σχετικά με τον ανιδιοτελή χαρακτήρα της κίνησής του.
Η απάντηση ήρθε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έγραψε τα εξής:
«Το ίδρυμα Τσαν-Ζούκερμπεργκ είναι δομημένο ως μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και όχι ως ένα παραδοσιακό ίδρυμα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την αποστολή μας για τη χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, πραγματοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις και συμμετέχοντας στον πολιτικό διάλογο- σε κάθε περίπτωση, στόχος της δημιουργίας είναι να υπάρξει θετικός αντίκτυπος σε περιοχές μεγάλης ανάγκης. Τα όποια καθαρά κέρδη από τις επενδύσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την προώθηση αυτής της αποστολής».
Διαβάστε επίσης: Τι δεν σας λέει κανείς για τα 45 δισ. που «δώρισε» ο Ζούκερμπεργκ
Όπως αναφέρει το Reuters, το γεγονός ότι ο Ζούκερμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι προσφέρουν τον πλούτο τους για τη φιλανθρωπία, αντί να τον μεταβιβάσουν στους απογόνους τους, είναι ήδη σηναντικό και κοινωνικά ωφέλιμο.
Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει διαθέσει περίπου τέσσερα δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του HIV, της πολιομυελίτιδας, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν έχουν διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για ποικίλους σκοπούς, όπως την καταπολέμηση του Εμπολα, ενώ μετά τη γέννηση της κόρης τους αποφάσισαν να ιδρύσουν μια νέα φιλανθρωπική οργάνωση, που θα προσανατολίζεται στην «προαγωγή των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και στην προώθηση της ισότητας».
Πέρα από τη θετική πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το κόστος αυτής της φιλανθρωπίας επιβαρύνει έμμεσα τον Αμερικανό φορολογούμενο. Εάν ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του εξαργύρωναν τις μετοχές τους και δεν τις διέθεταν για φιλανθρωπικό σκοπό, θα έπρεπε να πληρώσουν φόρους – χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κρατικών κοινωνικών προγραμμάτων. Με τις δωρεές, όμως, οι ίδιοι και οι απόγονοί τους θα «γλιτώσουν» από τη φορολογία.
Υπό τον ομοσπονδιακό φορολογικό κώδικα, την ημέρα που θα δωρίσουν την περιουσία τους σε μια νέα φιλανθρωπική οργάνωση, ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν θα λάβουν πιστώσεις ισάξιες με την αγοραία αξία των μετοχών τους στο Facebook.
Το ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative θα αποτελεί εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, δηλαδή δεν θα οργανωθεί ως παραδοσιακή φιλανθρωπική οργάνωση. Ως προς τη φορολογία, εάν το ίδρυμα αφιερωθεί σε φιλανθρωπικά έργα και βρίσκεται υπό τη διαχείριση μιας οικογένειας, τότε μπορεί να λάβει φοροαπαλλαγές. Μεταβιβάζοντας σχεδόν όλη τους την περιουσία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Ζούκερμπεργκ και ο Γκέιτς, απομακρύνουν τον πλούτο τους από τον κρατικό έλεγχο και κατ’ επέκταση η φορολογική βάση της χώρας συρρικνώνεται.