Οι απαντήσεις Σακοράφα και Χρυσόγονου για το μεταναστευτικό
- 29/04/2015, 19:37
- SHARE
Οι ευρωβουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ευρωπαϊκό πρόβλημα της μετανάστευσης και διαφώνησαν με τις κινήσεις του αρμόδιου Επιτρόπου.
Αποστολή στο Ευρωκοινοβούλιο: Μαρία Ακριβού
Στην πανευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος στάθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα και Κώστας Χρυσόγονος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Ευρωκοινουβούλιο.
Όπως τόνισε η Σοφία Σακοράφα, δεν ικανοποιήθηκε από τις δηλώσεις του Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό γιατί, όπως είπε η ίδια, «τα μέτρα που προτείνονται δίνουν στιγμιαίες και όχι ολοκληρωτικές λύσεις».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Χρυσόγονος σημείωσε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. «Η χώρα μας δέχεται το 22% των μεταναστών και το Δουβλίνο 2 και 3 τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα, εφόσον άλλα κράτη έχουν το δικαίωμα να μην τους δεχτούν και να τους ξαναστείλουν πίσω στη χώρα εισόδου», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για συντηρήσουν οι χώρες υποδοχής τους μετανάστες. «Θα πρέπει να γίνει καλύτερη κατανομή με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ και τα επίπεδα απασχόλησης που ισχύουν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κώστας Χρυσόγονος στάθηκε και στον ρόλο των κρατών της βορείου Ευρώπης, φέροντας ως παράδειγμα τις Γερμανία και Σουηδία, για τις οποίες σχολίασε ότι «έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια αλλά για πολιτικούς λόγους δεν θέλουν να επομιστούν ένα τέτοιο φορτίο».
Σχολιάζοντας το σχέδιο δέκα σημείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών από τις ακτές των κρατών, από τις οποίες ξεκινούν, η Σοφία Σακοράφα εκτίμησε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει διαπραγματευτική πλεονέκτημα. «Κοιτάζουμε το πρόβλημα ως προς τα αποτελέσματα του και όχι στη ρίζα του. Θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η εστίαση στα κύματα προσφύγων και όχι τόσο των μεταναστών», εξήγησε.
Ο Κώστας Χρυσόγονος ήταν επικριτικός απέναντι στα Δουβλίνο 2 και 3, τα οποία ζήτησε να αλλάξουν. «Θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική νόμιμης εισόδου. Ως ευρωομάδα στηρίζουμε την αλλαγή των κανονισμών που υπάρχουν και υποστηρίζουμε την ανθρώπινη μεταχείριση μεταναστών. Είναι άνθρωποι και όχι εγκληματίες. Το Δουβλίνο δεν απολαμβάνει μεγάλη αποδοχή από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά για να αλλάξει απαιτείται ομοφωνία».
Κλείνοντας, η Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήμα είναι πως στην Ελλάδα δεν καταγράφονται πουθενά οι μετανάστες. «Παίρνουν την κάρτα και εξαφανίζονται μέσα στη χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες», παρατήρησε.