Η… απειλή του καφέ στον πληθωρισμό τροφίμων – Σε υψηλό 16 ετών η τιμή της ποικιλίας robusta

Η… απειλή του καφέ στον πληθωρισμό τροφίμων – Σε υψηλό 16 ετών η τιμή της ποικιλίας robusta
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι χαμηλές εξαγωγές αναμένεται να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, γεγονός που θα πιέσει τις τιμές μόνο προς τα πάνω.

«Σύννεφα» για μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές του καφέ και -κατά συνέπεια- στον πληθωρισμό των τροφίμων παγκοσμίως έρχονται από το Βιετνάμ, τη χώρα που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στη νοτιοανατολική Ασία και κορυφαίος εξαγωγές της ποικιλίας robusta.

Σημειώνεται πως οι κόκκοι robusta χρησιμοποιούνται συνήθως στον στιγμιαίο καφέ και τον εσπρέσο και ως πληρωτικό υλικό σε διάφορα μείγματα αλεσμένου καφέ.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ υποχώρησαν τον Μάιο στον μικρότερο όγκο των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών. Οι χαμηλές εξαγωγές αναμένεται να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, γεγονός που θα πιέσει τις τιμές μόνο προς τα πάνω.

Οι αποστολές από τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας ρομπούστα στον κόσμο υποχώρησαν σε λιγότερους από 80.000 τόνους τον Μάιο, μειωμένες κατά 47% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Αυτή είναι η χαμηλότερη ποσότητα φασολιών που εξήχθησαν για το μήνα από το 2009, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Ντο Χα Ναμ, πρόεδρος του κορυφαίου φορτωτή Intimex Group και αναπληρωτής επικεφαλής της Ένωσης Καφέ Κακάο του Βιετνάμ, δήλωσε ότι τα μηνιαία στοιχεία για τις εξαγωγές θα είναι «ασήμαντα» έως ότου αρχίσει η συγκομιδή των νέων κόκκων τον Οκτώβριο. Προειδοποίησε ότι τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα από τους αγρότες.

Η σύσφιξη των παγκόσμιων προμηθειών έχει εκτοξεύσει τα μελλοντικά συμβόλαια εκπλήρωσης (futures) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: