Η απόσταση με τους δανειστές παραμένει
- 03/05/2015, 16:46
- SHARE
Με τα εργασιακά εξακολουθούν να αποτελούν την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, αναζητείται λύση εντός της επόμενης εβδομάδας.
Με τους δανειστές να εξακολουθούν να ζητούν επιτακτικά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, συνεχίζονται τη Δευτέρα μετά από μία ημέρα διακοπή οι συζητήσεις στο Brussels Group.
Με την κυβέρνηση να απαντά πως οι κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να ξεπεραστούν, οι πιστωτές της Ελλάδας επανέρχονται εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τα εργασιακά, συμπεριλαμβανομένων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εμμονή των εταίρων σε αυτά τα θέματα παραμένει «ακατανόητη» και πως η επιμονή κυρίως του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις έρχεται μετά από κατάθεση πινάκων και στοιχείων από την κυβέρνηση, τα οποία αποδεικνύουν ότι ιδίως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ευνοεί την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος προειδοποίησε πως ένα πιθανό αδιέξοδο θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανέντιμη στάση» και «συστηματική προσπάθεια κάποιων να ακυρώσουν τη συμφωνία». Επιπλέον, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τηρούν σκληρή στάση αποδεχόμενοι και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει πολύ μακριά ο χρονικός βίος της κυβέρνησης εφόσον οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν και θέματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί μέσα από τη διαδικασία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, όπως τα δημοσιονομικά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο.
Αυτά τα οποία φέρεται να δέχεται μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι η φορολόγηση όσων ήδη επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ μεγάλου κυβισμού, πισίνες, αεροσκάφη, σκάφη αναψυχής), ο φόρος διαμονής 5% σε πεντάστερα ξενοδοχεία κοσμοπολίτικων νησιών (πχ. Μύκονος, Σαντορίνη) και φόρος 3% σε εστιατόρια και μπαρ ως ισοδύναμο μέτρο για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο.
Επιπλέον η σκέψη για χρήση πλαστικού χρήματος στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων για συναλλαγές από 70 ευρώ φέρεται να έχει «κλειδώσει», ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί και ειδικά κίνητρα για επαναπατρισμό καταθέσεων από το εξωτερικό με φόρο 10%, ενώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 15-20% εάν τα χρήματα αυτά παραμένουν εκτός Ελλάδας.
Ερωτηματικό παραμένει εάν η κυβέρνηση δεχτεί τη μείωση του αριθμού των προσλήψεων στο Δημόσιο το 2015 (ίσως με εξαίρεση την Υγεία και την Παιδεία). Τέλος πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί και το 2015 και θα επανεξεταστεί το 2016.
Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η υποχώρηση των πιστωτών (κυρίως του ΔΝΤ) στο θέμα των εργασιακών, με στόχο μια σύγκλιση απόψεων εντός του πρώτου δεκαήμερου του Μαΐου καθώς και την εξασφάλιση της χαλάρωσης των μέτρων της ΕΚΤ ούτως ώστε να επανέλθει η απαραίτητη ρευστότητα. Όπως, μάλιστα, επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, εφόσον επιτευχθεί νωρίς μια ενδιάμεση συμφωνία θα βρεθεί χρόνος από τον Ιούνιο για μια μεγάλη συζήτηση για ασφαλιστικό και αγορά εργασίας.