Η άρση των μέτρων στήριξης επιφυλάσσει εκρηκτική αύξηση στα κόκκινα δάνεια, προειδοποιεί η ΕΚΤ
- 19/05/2021, 11:51
- SHARE
Ο άνισος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους τομείς και χώρες, συχνά με υψηλότερες προϋπάρχουσες ευπάθειες, σύμφωνα με την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον Μάιο του 2021.
«Καθώς η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι. Η αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες των οποίων ο κλάδος των υπηρεσιών είναι διευρυμένος θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos. «Η υποστήριξη πολιτικής, ιδιαίτερα για τις εταιρείες, θα μπορούσε σταδιακά να μεταβληθεί και να γίνει πιο στοχευμένη», πρόσθεσε.
Τα μέτρα στήριξης βοήθησαν να μην υπάρξει έκρηξη στις αθετήσεις πληρωμών, επισημαίνει η ΕΚΤ, ωστόσο η σταδιακή άρση τους αναμένεται να αυξήσουν τα κόκκινα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων διατηρείται, ωστόσο απαιτούνται αποτελεσματικές λύσεις για τα NPLs.
Αγορές
Η γλώσσα, που απηχεί την περιγραφή του πρώην προέδρου της Fed, Alan Greenspan για τη φούσκα των εταιρειών dot.com στη δεκαετία του 1990 ως «παράλογη ευφορία», αναδεικνύοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που ήταν απαραίτητα για την καταπολέμηση της κρίσης, δημιουργούν επίσης επικίνδυνες ανισορροπίες.
Εάν περαιτέρω ανοδικά εκπλήξεις στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οδηγήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την ανατιμολόγηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικές» υποστηρίζει η ΕΚΤ.
Οι πρόσφατες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων έχουν εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα αλλαγών στις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις χρεωμένες εταιρείες, τα νοικοκυριά, τα κράτη και τους επενδυτές που έχουν εκτεθεί σε υπερβολικό κίνδυνο τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η ΕΚΤ.