Η Αshoka Greece για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας
- 25/09/2017, 17:00
- SHARE
Ποια η συμβολή της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου;
Η Ashoka Greece, το πρώτο δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Aephoria.net, εκδήλωση με θέμα «Η Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας», την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο χώρο Κ44 της «Οργάνωσης Γη».
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η κα. Σόνια Χαϊμαντά, δημοσιογράφος με ενεργή παρουσία σε θέματα τεχνολογίας και ενέργειας, συμμετείχαν στελέχη από το χώρο της ενέργειας και της τεχνολογίας, μέλη του startup οικοσυστήματος και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και ενδιαφερόμενοι για θέματα ενέργειας. Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε το πρόγραμμα «Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» που πραγματοποιείται από την Ashoka σε συνεργασία με το Schneider Electric Foundation.
Την εκδήλωση άνοιξε η κα. Λυδία Παπανδρέου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ashoka Greece, η οποία υπογράμμισε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούν να υλοποιηθούν καινοτόμες ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας, που αφορά περίπου 65.000.000 ευρωπαίους πολίτες. Απεύθυνε επίσης κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με τον τομέα της ενέργειας να υποβάλλει συμμετοχή μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε η κα. Παπανδρέου: «Ανυπομονούμε να δεχθούμε ακόμη περισσότερες συμμετοχές από την Ελλάδα, τις οποίες μπορούμε να υποστηρίξουμε μέσω του διεθνούς δικτύου Ashoka ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις».
Εκπροσωπώντας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) το λόγο πήρε ο Δρ. Χρήστος Τουρκολιάς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση του προβλήματος που βασίζεται σε 3 πυλώνες: αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, ενημέρωση και εκπαίδευση, ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοδοτικών μηχανισμών.
Στη συνέχεια, η κα. Στέλλα Πρίντεζη, Program Manager Ashoka Greece παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας», που έχει ως στόχο να εντοπίσει και να υποστηρίξει 15 κοινωνικούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κος Διονύσης Ποτουρίδης, Sales Account Executive & Energy Consultant, εκπροσωπώντας το Schneider Electric Foundation, ο οποίος ανέφερε ότι η αυξητική τάση του πληθυσμών των πόλεων καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης «έξυπνων» λύσεων ενέργειας.
Στη συνέχεια, ο κος Γιάννης Γκύλλης από τη Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου (ΣΕΣ) ενημέρωσε το κοινό για τη δράση του πρώτου συνεταιρισμού πολιτών στην Ελλάδα με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του τόπου, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΣΕΣ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου ενεργειακών συνεταιρισμών Enercoop, ιδρυτής του οποίου είναι ο Julien Noe, Ashoka Fellow.
Τέλος, ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος από την ελληνική εταιρία Intelen μίλησε για τον καίριο ρόλο της τεχνολογίας στην εξοικονόμηση ενέργειας, τονίζοντας την αναγκαιότητα ένταξης δράσεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, στα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ενεργειακών παρόχων.
Η εκδήλωση έκλεισε με έναν γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ ομιλητών και παρευρισκόμενων, όπου υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων, η συμβολή της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.