Οι ατάκες που πρέπει να αποφύγετε σε μία συνέντευξη
- 21/07/2013, 16:30
- SHARE
Οι στερεοτυπικές απαντήσεις σε μία συνέντευξη μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον σας.
Όταν η Σάρα Λιν Μπράουν, στέλεχος της εταιρείας Oceanic Partners, παίρνει συνέντευξη από υποψήφιους για μία δουλειά, δεν αντέχει να ακούει τη φράση «θέλω να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου». Η Μπράουν δεν ψάχνει για υποψήφιους που αναζητούν ένα πλούσιο επιμορφωτικό περιβάλλον – «πηγαίνετε πίσω στο σχολείο αν ζητάτε κάτι τέτοιο», τους απαντά. Κι όταν της λένε «ψάχνω μία ευκαιρία για να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου», η πρώτη αντίδραση της Μπράουν είναι «αντί για όλα αυτά, μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε τι θα κάνετε για τούτη εδώ την εταιρεία;».
Σε μία πρόσφατη έρευνα της Adecco, το 34% των 500 υπευθύνων προσλήψεων που ερωτήθηκαν, απάντησαν ότι η αδυναμία των υποψηφίων να δώσουν σαφείς απαντήσεις και να αναφερθούν στις προσωπικές τους εμπειρίες αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο δεν πήραν μία δουλειά. Τα κλισέ σε μία συνέντευξη προδίδουν έλλειψη βάθους και ελλιπή προετοιμασία.
Ποια είναι, όμως, τα πιο διαδεδομένα τέτοια κλισέ;
«Ενδιαφέρομαι για καθετί που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία»
Είναι φυσικό να θες να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σαν καλό υποψήφιο για κάθε ανοιχτή θέση εργασίας. Όμως, αυτό είναι απλά μη ρεαλιστικό. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν κάποιον που θα έχει τις δεξιότητες, αλλά και το πάθος για ένα συγκεκριμένο ρόλο για τον οποίο τον θέλει η επιχείρηση, και όχι κάποιον τόσο απελπισμένο ώστε να δεχτεί οποιαδήποτε θέση.
«Είναι καλό να επισημαίνετε συγκεκριμένα πόστα που ταιριάζουν με το δικό σας βιογραφικό», λέει η Κάθριν Ούλριχ, σύμβουλος προσλήψεων στη Silicon Valley. «Και βέβαια, ερευνήστε την εταιρεία, το ανταγωνιστικό περιβάλλον της και τις δεξιότητες που απαιτούνται για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας».
Διαβάστε: Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση
«Είμαι εργασιομανής. Θα κάνω οτιδήποτε μου ζητήσετε»
Ίσως νομίζετε ότι αυτός που κάθεται απέναντί σας θέλει να ακούσει ότι θα είστε ταγμένος στη δουλειά 24 ώρες το 24ωρο, όμως ακούγοντας κάτι τέτοιο μπορεί να αναρωτηθεί αν απλά δε γνωρίζετε πώς να θέτετε προτεραιότητες στα καθήκοντά σας.
«Μήπως χρειάζονται 80 ώρες δουλειάς την εβδομάδα επειδή δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εργάσιμης ημέρας;», αναρωτιέται η Ζανέτ Μαρξ, αντιπρόεδρος της Adecco.
«Δεν εκτιμούσαν τα αποτελέσματά μου και γι’ αυτό έφυγα από την εταιρεία»
Είναι πάντα δύσκολο να εξηγήσετε ένα κενό στο βιογραφικό σας και εύκολο να επικαλεστείτε ένα πρόβλημα στην αντίληψη των άλλων. Να θυμάστε όμως ότι οι εργοδότες θα ταυτιστούν γενικά με τους άλλους εργοδότες στους οποίους αναφέρεστε. Όταν αυτός που σας παίρνει τη συνέντευξη ακούσει ότι τα αποτελέσματά σας δεν εκτιμούνταν, θα αναρωτηθεί το λόγο. «Ουσιαστικά, λέτε στον υποψήφιο εργοδότη σας ότι δεν ήσασταν καλός σε ό,τι κάνατε», λέει η Μαρξ.
Διαβάστε: Η καλύτερη συμβουλή από μία «σταρ» του Facebook
«Δεν εννοώ ότι το αφεντικό μου κι εγώ δεν τα πηγαίναμε καλά»
Όλοι γνωρίζουμε ότι σε μια συνέντευξη δεν πρέπει να κακολογούμε ένα προηγούμενο εργοδότη. Αλλά και η απλή αναφορά σε μία προσωπική αντιμαχία ή σε ένα κακό αφεντικό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. «Αν πεις ‘Το αφεντικό μου μού έκανε τη ζωή δύσκολη’, αυτό μου λέει ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την πίεση. Κι αν πεις ότι ‘φώναζε’, τότε προσπαθώ να φανταστώ τι έκανες για να φωνάζει», εξηγεί η αντιπρόεδρος της Adecco.
«Είμαι καλός στην ομαδική δουλειά»
Όχι μόνο αποτελεί η συγκεκριμένη φράση ένα τεράστιο κλισέ, αλλά γεννά και την υποψία ότι δεν είστε ικανοί να αποδώσετε σε ατομικό επίπεδο. Γενικά, η συχνή χρήση του «εμείς» προκαλεί σκεπτικισμό. «Θέλω να ξέρω τι συνεισέφερες εσύ συγκεκριμένα στην ομάδα. Ήσουν ο ηγέτης ή το παιδί για τους καφέδες; Θέλω να ξέρω τον ακριβή ρόλο σου», επισημαίνει η Ούλριχ.
«Θα ήθελα να συνεισφέρω…»
Προφανώς και πολλοί άνθρωποι επιζητούν μία θέση εργασίας επειδή επιθυμούν να συνεισφέρουν. Τελικά όμως, όλοι δουλεύουμε για να έχουμε ένα μισθό. Αφήστε τις συνεισφορές για την αγαπημένη σας φιλανθρωπική οργάνωση. «Όταν ακούω αυτή την ατάκα, ρωτάω ‘Να συνεισφέρεις σε τι;’. Κι ο υποψήφιος δεν ξέρει τι να απαντήσει», λέει η Μπράουν.