Η Αθήνα μέσα από τα μάτια μιας γηγενούς

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια μιας γηγενούς
Photo: pixabay.com
«Όταν θέλω να καθαρίσω το μυαλό μου, συνηθίζω να ανεβαίνω στην κορυφή του Λυκαβηττού, όπου απλώνεται η καλύτερη θέα ολόκληρης της πόλης».

Η Ρενέ Μαλτέζου, αρθρογράφος του Reuters, μεγάλωσε σε μια περιοχή της Αθήνας που χωρίζει το Κολωνάκι – προσφιλής τόπος πολιτικών και διασημοτήτων – από τα Εξάρχεια, αγαπημένο σημείο για αντισυμβατικούς, διανοούμενους και καλλιτέχνες. Εκείνος ο διαχωρισμός, όπως περιγράφει, ίσως την οδήγησε στη δημοσιογραφία, σε μια συνεχή προσπάθεια να γεφυρώσει διαφορετικές πλευρές και να αναζητήσει απαντήσεις.

Επέστρεψε στην ελληνική πρωτεύουσα ως ανταποκρίτρια το 2007, λίγους μήνες πριν από την κρίση χρέους που θα διαρκούσε μια δεκαετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα κάλυψε ταραχές, αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, διαπραγματεύσεις για προγράμματα διάσωσης και αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Η περιγραφή της θέλει την πόλη να μεταμορφώνεται εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, με κλειστά καταστήματα να ξανανοίγουν πλέον ως μοντέρνα καφέ, ρετρό μπαρ και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Εκεί, στην καρδιά της πόλης, ξεκινούν επιτυχώς καινούρια μπουτίκ ξενοδοχεία, με βεράντες που προσφέρουν πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη. Η οδός Ερμού, άλλωτε κεντρικός εμπορικός δρόμος, έχει γεμίσει με πολυσύχναστα καταστήματα και διερχόμενους τουρίστες.

Αναφέρει επίσης ότι η ακμάζουσα αγορά ακινήτων επαναφέρει στη ζωή περιοχές εκτός του συμβατικού κέντρου, με τη γειτονιά της Κυψέλης να αναδεικνύεται σε σημείο συνάντησης νέων, ενώ το Παγκράτι, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, προσελκύει κόσμο με τις καφετέριες που σερβίρουν brunch. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της προς τους επισκέπτες, επισημαίνει τη σημασία του πρωινού περιπάτου ή της βραδινής ανάβασης στον Λυκαβηττό, καθώς η κορυφή του λόφου ανταμείβει τον επισκέπτη με πανοραμική θέα της πόλης. Η ίδια ανατρέχει συχνά και στα αθηναϊκά μουσεία∙ ξεχωρίζει το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που αφηγούνται διαχρονικά τη μυθολογία και την τέχνη της χώρας, ενώ θεωρεί υποχρεωτική στάση τη νεότερη, εκσυγχρονισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ιδιαίτερη εμπειρία πολιτισμού παραμένει μια βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, όπου διοργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στο ίδιο κλίμα, δεν παραλείπει να αναφέρει την αθηναϊκή παράδοση των θερινών κινηματογράφων, όπου οι ταινίες προβάλλονται με υπόκρουση τα τριζόνια. Οι επισκέπτες που προτιμούν την κλασική πλευρά της πόλης ενδείκνυται να ανεβούν στον βράχο της Ακρόπολης ή να ακολουθήσουν την πεζοδρομημένη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μέρος όπου οι εναπομείναντες μαρμάρινοι διάκοσμοι και οι πιστές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα αφηγούνται διαφορετικές πτυχές της αρχαίας ιστορίας.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη σύγχρονη αθηναϊκή κουλτούρα, η δημοσιογράφος μιλά για τα γεμάτα ζωή καφέ, τα μπαρ με ρετρό διακόσμηση και τις γαστρονομικές επιλογές που εμφανίζονται σε όλη την πόλη. Αναγνωρίζει παράλληλα ότι η Αθήνα υποφέρει από ένα διαχρονικό πρόβλημα πεζοδρομίων∙ είτε είναι κατειλημμένα από παρκαρισμένα οχήματα είτε δεν υπάρχουν καθόλου, γεγονός που δυσκολεύει άτομα με αναπηρία ή γονείς με παιδικά καρότσια.

Μιλώντας για μικρές αποδράσεις, προτείνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα ή το κοντινό νησί της Αίγινας, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να γευτούν φημισμένα φιστίκια και να χαλαρώσουν σε λιγότερο αστικό περιβάλλον. Παρά τις δυσκολίες, όπως η έλλειψη πεζοδρομίων, η Μαλτέζου διαπιστώνει ότι η πρωτεύουσα έχει ευελιξία κι εξελίσσεται συνεχώς. Ανάλογα με την εποχή, η Αθήνα υποδέχεται τους επισκέπτες της με ατμόσφαιρα που παντρεύει την αρχαιότητα με τη ζωντάνια του σήμερα, ενώ δεν σταματά να προσφέρει νέες εμπειρίες σε όσους την εξερευνούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com