«Η αθλητική δίκη του αιώνα»: Η «μάχη» της Μάντσεστερ Σίτι για 115 οικονομικές παραβιάσεις

«Η αθλητική δίκη του αιώνα»: Η «μάχη» της Μάντσεστερ Σίτι για 115 οικονομικές παραβιάσεις
epa10451180 A general view of the Manchester City club crest at the Etihad stadium in Manchester, Britain, 06 February 2023. Manchester City have been charged with over 100 breaches of Premier League financial rules following a four year investigation. EPA/ADAM VAUGHAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπορεί να αντιμετωπίσει ποινές ή τεράστια πρόστιμα, αφαίρεση βαθμών ή ακόμη και υποβιβασμό από την Premier League.

Η αναμονή κράτησε πολύ, αλλά η ανεξάρτητη ακρόαση για τις φερόμενες 115 παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών της Premier League από τη Μάντσεστερ Σίτι θα ξεκινήσει επιτέλους τη Δευτέρα.

Σε αυτό που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως την «αθλητική δίκη του αιώνα», μια τριμελής επιτροπή θα κοσκινίσει όγκους αποδεικτικών στοιχείων για περίπου 10 εβδομάδες, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται κάποια στιγμή πριν από το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Η Σίτι, η οποία έχει κατακτήσει τον αγγλικό τίτλο ρεκόρ τέσσερις συνεχόμενες φορές, παραπέμφθηκε σε ανεξάρτητη επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2023, με τις διάφορες κατηγορίες να χρονολογούνται από το 2009 έως το 2018. Πάντοτε αρνούνταν οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Σε περίπτωση που η Σίτι κριθεί ένοχη για ορισμένες ή όλες τις κατηγορίες, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινές ή τεράστια πρόστιμα, αφαίρεση βαθμών ή ακόμη και υποβιβασμό από την Premier League.

Αυτό θα έβαζε επίσης έναν τεράστιο αστερίσκο σε μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους οποιουδήποτε συλλόγου στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Σίτι έχει κατακτήσει οκτώ τίτλους Premier League, ένα Champions League, τρία FA Cup, έξι League Cup, το UEFA Super Cup και το FIFA Club World Cup από τότε που αγοράστηκε από τον όμιλο Abu Dhabi United Group του Σεΐχη Μανσούρ το 2008.

Ο προπονητής Πεπ Γκουαρντιόλα, ο εγκέφαλος της ομάδας από το 2016, χαιρετίζει την έναρξη της δίκης, λέγοντας πριν από το Σαββατοκύριακο ότι η Σίτι είναι αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή της.

«Ξεκινά σύντομα και στη συνέχεια (ελπίζω) να τελειώσει σύντομα. Μια ανεξάρτητη επιτροπή θα αποφασίσει και ανυπομονώ για την απόφαση», δήλωσε ο Γκουαρντιόλα στους δημοσιογράφους.

«Θα το δούμε. Ξέρω τι περιμένει ο κόσμος, τι περιμένει, το ξέρω, αυτό που διαβάζω εδώ και πολλά, πολλά χρόνια.

«Δεν είμαι δικηγόρος. Ο Έρλινγκ (Χάαλαντ δεν είναι δικηγόρος. Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους» ανέφερε ο Ισπανός.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Σίτι περιλαμβάνουν την παράλειψη παροχής ακριβών οικονομικών πληροφοριών, την παράλειψη πλήρους γνωστοποίησης των αμοιβών των παικτών και των προπονητών, την παραβίαση των κανονισμών της Premier League και της UEFA για το οικονομικό fair play και την παράλειψη συνεργασίας με τις έρευνες της Premier League.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σίτι βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υποτιθέμενες οικονομικές παραβάσεις.

Το 2020 αποκλείστηκε από το Champions League για δύο χρόνια από την UEFA για υπερεκτίμηση των εσόδων από χορηγίες μεταξύ 2012 και 2016, αλλά προσέφυγε επιτυχώς στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η Σίτι δήλωσε κατά την παραπομπή της στην ανεξάρτητη επιτροπή της Premier League ότι εξεπλάγη από την «έκδοση αυτών των υποτιθέμενων παραβάσεων» από το πρωτάθλημα.

Με την ακρόαση, η οποία θα διεξαχθεί ιδιωτικά, να ξεκινά και πιθανότατα να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, θα βάλει αναπόφευκτα ένα σύννεφο πάνω από τη σεζόν της Premier League, καθώς η Σίτι επιδιώκει τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com