Η αξιολόγηση στο δημόσιο μέσα από 9 ερωτήσεις και απαντήσεις
- 07/02/2016, 14:26
- SHARE
Ποιες οι ριζικές αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση στο δημόσιο.
Ριζικές αλλαγές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Στο νέο σύστημα αποτυπώνεται το μοντέλο της αμφίδρομης αξιολόγησης, δηλαδή τόσο οι υφιστάμενοι θα αξιολογούνται από τους προϊστάμενους, αλλά και η τελευταίοι από τους ίδιους τους υφισταμένους τους.
Το υπουργείο, στην ιστοσελίδα του, παράθετει αναλυτικά με τη μορφή 10 απαντήσεων και ερωτήσεων, λεπτομέρεις του νέου συστήματος.
Αναλυτικότερα:
Ποια είναι τα οφέλη του νέου συστήματος;
Πώς επιτυγχάνεται η Αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης;
Μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης επιτυγχάνεται ο τερματισμός της πελατειακής νοοτροπίας στη σχέση «Κόμματος» και δημόσιας διοίκησης, αλλά και της σκόπιμης υπονόμευσης της αξιολόγησης σε έμμεσο εκβιαστικό όπλο για την ομηρία των υπαλλήλων σε κάθε είδους μικροσυμφέροντα ή ακόμη και για την τρομοκράτησή τους. Δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής κρίσης της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών και των στελεχών τους, παρέχοντας άμεσα και συγκρίσιμα αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή και εφαρμογή δημόσιων πολιτικών στοχευμένων στις πραγματικές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες.
Ποιο είναι οικονομικό και διοικητικό όφελος;
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων με τρόπο διαφανή και με στόχο την πραγματική βελτίωση της δημόσιας διοίκησης με αυξημένη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα διαφέρει από την προηγούμενη κατ΄επίφαση αξιολόγηση. Δεν αποτελεί πλέον μηχανισμό εξόδου προσωπικού από το δημόσιο τομέα, ή άλλοθι για διοικητική και θεσμική αδράνεια. Αντίθετα, αποτελεί εργαλείο ανάδειξης των πλεονεκτημάτων και θεραπείας των αδυναμιών των δημόσιων υπηρεσιών και βελτίωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου της δημόσιας διοίκησης. Από το καθεστώς τρόμου και ατιμωρησίας, μεταβαίνουμε επιτέλους σε καθεστώς συμμετοχικότητας και παραγωγικής ανάπτυξης.
Ποιο είναι Κοινωνικό όφελος;
Η διαφάνεια και η επιστημονική επάρκεια στην αξιολόγηση με έμφαση στη σχέση κράτους – κοινωνίας τερματίζει την εδραία αντίληψη της ανευθυνότητας και της έλλειψης παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δίνει την θέση του στην κοινωνική λογοδοσία. Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών γίνεται υπόθεση και της ίδιας της κοινωνίας, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις οξυμένες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες.
Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr