Η Barbie είναι και πάλι στη μόδα όμως η ταινία απαγορεύτηκε στο Βιετνάμ για έναν…χάρτη

Η Barbie είναι και πάλι στη μόδα όμως η ταινία απαγορεύτηκε στο Βιετνάμ για έναν…χάρτη
BARBIE 2023 de Greta Gerwig Margot Robbie. COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros. Pictures - Heyday Films - LuckyChap Entertainment - Mattel Films - Mattel (Photo by Warner Bros. Pictures - Heyday F / Collection ChristopheL via AFP) Photo: AFP
Το franchise της Barbie προσπαθεί σκληρά να εκπροσωπήσει διαφορετικές εθνότητες - αλλά αυτό ίσως να οδήγησε σε απαγόρευση της ταινίας στο Βιετνάμ.

Η νέα ταινία της Barbie είναι στη μόδα. Η αισιόδοξη ποπ μουσική, τα φανταχτερά ροζ σπίτια και η χαρακτηριστική αισθητική της υπερθηλυκής κούκλας ξεπηδούν από το viral τρέιλερ της. Η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την ταινία προκάλεσε …έλλειψη ροζ χρώματος στην αγορά και μια viral τάση “Barbie” στα social media. Πέρα από το ντόρο, ήδη προκαλεί μια απρόβλεπτη πολιτική διαμάχη πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας της στις 21 Ιουλίου στις ΗΠΑ: Το Βιετνάμ απαγόρευσε την ταινία λόγω μιας σκηνής που δείχνει έναν χάρτη ενός αμφισβητούμενου τμήματος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  Tuoi Tre.

Μια σκηνή της ταινίας δείχνει τη «διακεκομμένη γραμμή των εννέα παυλών» όπως απεικονίζεται στους κινεζικούς χάρτες για να δείξει τις περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για τις οποίες έχει αξιώσεις το Πεκίνο. Δεν είναι σαφές ποια σκηνή δείχνει τον χάρτη ή σε ποιο σενάριο.

Το 2016, το δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επέκρινε την επέκταση της χώρας και την κατασκευή τεχνητών νησιών σε αμφισβητούμενα εδάφη, αλλά η Κίνα αγνόησε αυτήν την απόφαση. Αρκετές χώρες έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις στη θάλασσα, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και η Μαλαισία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία της Barbie δεν είναι η πρώτη που απαγορεύεται στο Βιετνάμ λόγω της διαμάχης για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, Abominable, του 2019 απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Βιετνάμ για τον ίδιο λόγο, όπως και το Uncharted το 2022 με πρωταγωνιστή τον Τομ Χόλαντ.

Αν και η πλοκή της ταινίας δεν είναι γνωστή πριν από την κυκλοφορία της στις ΗΠΑ, αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι οι σκηνοθέτες θέλουν να αναπαραστήσουν την Barbie και τον Ken πέρα από τις στερεότυπες λευκές, ξανθές κούκλες στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η ταινία διεκδικεί σαφώς μεγαλύτερη συμπερίληψη, καθώς ο Σίμου Λιου, ο μυώδης Ασιάτo-Καναδός ηθοποιός που έγινε γνωστός ως Shang-Chi της Marvel, υποδύεται τον Ken εκτός από τον Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος μοιάζει περισσότερο με την κούκλα των μέσων του περασμένου αιώνα. Οι σκηνές με τον Λιου στο τρέιλερ έχουν ενθουσιάσει την ασιατική κοινότητα ενόψει της κυκλοφορίας της ταινίας τον επόμενο μήνα.

Η Mattel προσπαθεί ενεργά να ενισχύσει τη στρατηγική του brand της, αξιοποιώντας τα «δυνατά» στοιχεία του franchise της κούκλας ως μια ενδυναμωτική φιγούρα για τα κορίτσια. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει πιο συμπεριληπτικές εκδόσεις της κούκλας με διαφορετικούς τύπους μαλλιών, δέρματος και σώματος και με διαφορετικά επαγγέλματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: