Η Barbie είναι παντού αυτό το καλοκαίρι και ένας άνθρωπος βρίσκεται πίσω από αυτό

Η Barbie είναι παντού αυτό το καλοκαίρι και ένας άνθρωπος βρίσκεται πίσω από αυτό
epa10570288 The first Barbie doll is on display during the World of Barbie immersive experience preview in Santa Monica, California, USA, 12 April 2023. EPA/CAROLINE BREHMAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για τον CEO της Mattel, Ynon Kreiz.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο της σειράς podcast Leadership Next, της αμερικάνικης έκδοσης του Fortune, οι Alan Murray και Michal Lev-Ram συνομίλησαν με τον CEO της Mattel, Ynon Kreiz, για την ταινία Barbie και για τον ρόλο που παίζουν τα παιχνίδια της Mattel στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ο Kreiz ερωτήθηκε καταρχήν για τον μετασχηματισμό της Mattel τα τελευταία χρόνια.

«Είναι μια διαφορετική εταιρεία. Μπήκα στο διοικητικό συμβούλιο το 2017 και είχα την περιέργεια να γίνω μέλος μιας εταιρείας που περνάει μια μεταμόρφωση. Και μου προτάθηκε να γίνω πρόεδρος. Πριν διοριστώ επίσημα, ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε και μου ζήτησαν να γίνω διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια εταιρεία που είναι τόσο εμβληματική. Μεταξύ άλλων, θεώρησα ότι το χαρτοφυλάκιο των εμβληματικών franchise μας στην παιδική και οικογενειακή ψυχαγωγία ήταν μια απίστευτη ευκαιρία να επεκτείνουμε την εταιρεία έξω από τον κλάδο των παιχνιδιών. Έτσι, το στοίχημα ήταν πώς θα μετατρέψουμε τη Mattel από μια εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών σε μια εταιρεία πνευματικής ιδιοκτησίας που διαχειρίζεται franchise. Και αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ιδέα ήταν να εγκαταλείψουμε την πλευρά των παιχνιδιών, η οποία είναι μια σπουδαία επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναλάβει, ο Kreiz διευκρινίζει:

«Κοιτάζοντας πίσω, υπήρχαν πολλά πράγματα που έπρεπε να κάνουμε εκείνη την εποχή. Έπρεπε να αποκαταστήσουμε την κερδοφορία και να ανακτήσουμε την ανάπτυξη. Μπήκαμε σε ένα πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όπου η ομάδα μου και οι δικοί μας άνθρωποι πρωτοστάτησαν στην προώθηση αυτών των αλλαγών. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών πρώτων ετών, πετύχαμε εξοικονόμηση κόστους που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην εταιρεία. Μειώσαμε τον οργανισμό κατά 35% όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, και γίναμε πολύ πιο λιτοί, πολύ πιο ευέλικτοι στην εστίαση στην απόδοση και την παραγωγικότητα. Από τότε, επιτύχαμε εξοικονόμηση άλλων 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, τα τελευταία πέντε χρόνια, επιτύχαμε εξοικονόμηση άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρισκόμαστε καθ’ οδόν για την επίτευξη εξοικονόμησης άλλων περίπου 100 εκατομμυρίων το 2023. Επιπλέον, εγκαταλείψαμε πέντε εργοστάσια, μειώσαμε τον αριθμό των ειδών που κατασκευάζαμε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των καθιερωμένων προϊόντων μας. Εργαστήκαμε πολύ για την κουλτούρα, την εσωτερική κουλτούρα, για να ευθυγραμμίσουμε τον οργανισμό γύρω από αυτό που είμαστε εδώ για να επιτύχουμε. Βεβαιωθήκαμε ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο σκοπό και την ίδια αποστολή, τις ίδιες ηγετικές αξίες και όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το αφήγημά μας».

Ο CEO ανέφερε τα εξής για τη σημασία των παιχνιδιών της Mattel για την ίδια την εταιρεία και το κοινό της:

«Μέσω του παιχνιδιού μας δημιουργούμε μια συναισθηματική σύνδεση με τους θαυμαστές μας. Τα παιχνίδια είναι μοναδικά επειδή είναι απτά. Τα παιδιά και οι καταναλωτές τα αγγίζουν, τα αγκαλιάζουν, κοιμούνται μαζί τους. Τα παιχνίδια εμπνέουν. Και το να έχουμε μια υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιχνίδια μάς επιτρέπει να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη συναισθηματική σχέση που έχουμε με τους θαυμαστές μας. Πρόκειται για θαυμαστές, για το κοινό μας. Και μόλις το συνειδητοποιήσεις αυτό και γίνει μέρος του DNA σου, τότε ανοίγει μπροστά σου ένας κόσμος ευκαιριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταλήγοντας, ο Ynon Kreiz επεσήμανε τα εξής για τη σημασία της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων franchise:

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεχίσαμε επίσης να εξελίσσουμε την ψυχαγωγική πλευρά της εταιρείας. Δεν ασχολούμαστε με τη χρηματοδότηση ταινιών ή την επένδυση σε τομείς που δεν αποτελούν τη βασική μας εξειδίκευση. Το δυνατό μας χαρτί είναι τα franchise που κατέχουμε, τα οποία συνεισφέρουμε στη σχέση που αναπτύσσουμε με βασικούς παίκτες. Αυτό που έχουμε μέσα στη Mattel είναι ανθρώπους που μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον διάλογο, που έχουν αυτή την οργανική εμπειρία μέσα στον κλάδο. Ως ιδιοκτήτες της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν παραδίδουμε απλώς τα franchise και φεύγουμε. Παραμένουμε μέσα στο ‘παιχνίδι’, στο ‘γήπεδο’. Παίζουμε βασικό ρόλο στη δημιουργική πλευρά, στην πλευρά της παραγωγής, στο πώς εξελίσσονται αυτά τα πρότζεκτ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com