Οι χώρες που αθέτησαν την πληρωμή στο ΔΝΤ όπως και η Ελλάδα

Οι χώρες που αθέτησαν την πληρωμή στο ΔΝΤ όπως και η Ελλάδα

Ποιες άλλες χώρες βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση; Δείτε τα διαγράμματα. 

Η Ελλάδα χρωστά 9.7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μόνο αυτή τη χρονιά. Με το να χάσει οποιαδήποτε δόση, όπως συνέβη εχτές, η χώρα θα μπει σε μια διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή αναπτυγμένη χώρα.

Η Ελλάδα από την Τετάρτη το πρωί μπήκε στη λίστα με χώρες όπως το Σουδάν, το Περού και η Λιβερία, χώρες που έφτασαν στην οικονομική καταστροφή, κατά κανόνα, μετά από πολεμικές συρράξεις.

Παρακάτω δείτε τον πίνακα με τις χώρες που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση με τη χώρα μας.

chart1

Η ακριβής διαδικασία που ακολουθεί μετά την θέση της χώρας σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Όπως σημειώνει όμως άρθρο της βρετανικής Telegraph θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Πολλώ δε μάλλον, που η χώρα από την Τρίτη το βράδυ η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

«Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει το ΔΝΤ, τότε θα θεωρείται σε κατάσταση στάσης πληρωμών και για την υπόλοιπη ευρωζώνη» δήλωνε οικονομικός αναλυτής στο Open Europe. Έκτοτε φυσικά, τόσο το ίδιος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και άλλοι Ευρωπαϊκοί παράγοντες σημείωσαν πως το χθεσινό γεγονός δεν συνιστά ακόμη χρεοκοπία για την Ελλάδα.

Το ημερολόγιο των δυσβάσταχτων δανείων
Όπως και να έχει το αποτέλεσμα, η Ελλάδα μοιάζει να καταλήγει στο να στερέψουν οι τράπεζές της από ρευστότητα. Πέραν του δανείου στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) θα έπρεπε να αποπληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το 2030 και το σύνολο των χρεών της για 42 ακόμη χρόνια, με αποπληρωμές δεκάδων δισεκατομμυρίων το χρόνο.

Η Ελλάδα έχει να πληρώνει δάνεια στους πιστωτές της μέχρι το 2057.

chart2

Πηγή: news247.gr